Есента и зимата става страшно, ако се смесят грип и Covid-19


Есента и зимата става страшно, ако се смесят грип и Covid-19
Снимка: Министерски съвет

13684

Ситуацията през есента може да стане много неприятна, тъй като редовният сезонен грип вероятно ще се съчетае с епидемията от Covid-19. Това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Добавяйки един куп респираторни вируси още от септември и евентуалния епидемичен грип през януари февруари, нещата ще станат наистина много сложни", обясни доц. Кунчев.

"Това ще натовари (здравната) системата неимоверно. Тя и без това преживява шок всеки януари-февруари с грипа. Ако трябва да се занимава и с двете болести, ще бъде много тежко", призна той.

Дори максимално бързото установяване на болестта няма да предотврати нуждата от лечение и голямото натоварване на болниците. Единственото, което можем да направим, е да предпазим по-добре рисковите хора над 65 години.

Затягането на забраните се дължи на големия ръст на случаите на Covid-19 заради неспазването на мерките. Това не е български феномен, случва се на много места, най-вече на Балканите. Целта е изкуствено да задържаме епидемията, докато дойде ваксината и докато можем да осигурим лечение на всеки нуждаещ се, заяви Кунчев. Преди дни властите удължиха извънредната епидемична обстановка до края на юли.

С цел по-строг и ефективен контрол спазването на мерките ще се следи от здравните инспектори, служители на БАБХ, трудови инспектори, общински полицаи. "Оттук нататък трябва да се види, че има държава и има контрол. Няма да остане заведение в центъра на града, в който някой не носи маска и не е глобен", закани се здравният инспектор.

Минавайки по "Витошка", той сам се е уверил, че половината работещи в заведенията са без маски. "6 месеца повтаряме кои са основните мерки, а някои смятат, че това не ги интересува. Ще плащат, докато се научат", категоричен беше доц. Кунчев.

Карантина и PCR тестове за българи в няколко страни от ЕС

България работи върху списъка на "безопасните страни", а кои ще са те зависи от броя на случаите на Covid-19 в тях.

При сегашния растеж на заразените у нас не само Австрия, но и всички държави ще ни добавят в рисковите страни, предупреди Кунчев. В Европейския съюз има критерий за заболеваемост от 16 на 100 000, над която влизаш в групата на рисковите страни. При нас тази цифра е достигнала 25 миналата седмица. Такъв риск има не само за нас, но и за всички останали страни, където цифрите са високи, обясни здравният инспектор.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички