Ето какво от затворения бизнес се очертава да заработи най-скоро


Ето какво от затворения бизнес се очертава да заработи най-скоро
Снимка: Getty Images/Guliver

2964

Да се разреши от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка, също да се разреши местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22:00 часа. Това предвижда планът за изключения в локдауна, предлаган от здравния министър Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб.

Изключения са предвидени освен за ресторантите в хотелите и за детските градини и училищата, но само за обучението на деца от I до IV клас. Планът е да се разреши на учениците от I до IV клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите.

Иначе, останалите действащи и в момента мерки за борба с пандемията от коронавирус да продължат да действат до 31 януари, предлагат здравният министър и НОЩ. 

Предложението вече е направено на работно съвещание, водено от премиера Бойко Борисов, предаде bTV.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. "Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари", каза Ангелов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките", заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

Към момента България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да се движи между 10-то и 11-то място, но по смъртност страната ни е на първо място. "При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват", подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички