Европа между разхлабване на мерки и нови рестрикции


Европа между разхлабване на мерки и нови рестрикции
Снимка: iStock

4412

Португалия, Испания и Германия издадоха нови правила за пътуване в опит да ограничат разпространението на най-заразния вариант на коронавируса „Делта“, който беше открит за първи път в Индия, съобщава Euronews, цитирана от БГНЕС. Германия иска забрана за влизане на британци в ЕС

От понеделник неваксинираните британци, пътуващи до Португалия, ще трябва да преминат задължителна карантина в продължение на две седмици, според нова мярка, публикувана от португалското правителство. 

Според новите правила всеки, който пътува до континентална Португалия по въздух, суша или море, ще трябва да покаже, че е напълно ваксиниран или трябва да се изолира. 

Ходът идва след като миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел разкритикува Португалия, че позволява на британските туристи да пътуват до страната между средата на май и началото на юни, докато вариантът „Делта“ се разпространява из Великобритания. 

Португалия стана първата държава в Европейския съюз, която обяви, че вариантът „Делта“ е вече доминиращ на нейна територия. През последните дни страната отчете най-голям брой нови ежедневни случаи на коронавирус от февруари насам. Въпреки че болниците се справят с новия прием, властите казват, че увеличението с около 30% през последната седмица е тревожна тенденция. В понеделник броят на пациентите, хоспитализирани за коронавирус, надхвърли 500 за първи път от началото на април. Кумулативният процент за случаите на COVID-19 на 100 000 души в страната се повиши до 162, най-високият официално регистриран от началото на март. 

Лисабон е една от горещите точки в Португалия, със скорост от 438 случая. Общинският съвет заяви в понеделник, че ще удължи работното време на ваксинационните центрове, като позволи на хората над 50 да дойдат без уговорка. 

В южния регион Алгарве, известен като туристическа гореща точка заради многобройните си плажове, в понеделник и поне за 12 дни бяха отменени присъствениете занятия за деца до 16 години в опит да разкъсат веригите за предаване в пет града, включително добре познатите ваканционни курорти Албуфейра и Фаро. 

Хиляди британски туристи посетиха Алгарве по-рано този месец, когато британското правителство улесни за кратко пътуването до Португалия. 

Испания също наложи нови ограничения за британските пътници. От четвъртък хората, пристигащи от Великобритания на Балеарските острови, ще трябва да покажат, че са напълно ваксинирани срещу COVID-19 или да покажат отрицателен PCR тест.

Германия обяви ограничението за влизане от Португалия и Русия, след като Института Robert Koch класифицира двете страни като "зони с различни варианти". Засега Великобритания е единствената европейска държава, която се появи в списъка, заедно с 13 други държави.

Само германски граждани и жители ще могат да влязат отново в страната, при условие че преминат задължителна 14-дневна карантина, дори за тези, които са напълно ваксинирани.

Мярката ще влезе в сила във вторник, а в понеделник се очаква завръщане на германски туристи вкъщи.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че Германия трябва да ускори въвеждането на ваксинации, тъй като вариантът „Делта“ се разпространява в цяла Европа. Правителството обеща да достави 5 милиона дози в центровете за ваксинация в цялата страна през първата седмица на юли.

Франция обяви миналата седмица, че добавя Русия към „червения списък“ от 21 страни, подложени на строги ограничения за пътуване поради опасения относно нарастващите коронавирусни инфекции.

Миналата седмица агенцията за контрол на заболяванията в ЕС предупреди, че вариантът „Делта“ може да представлява 90% от новите коронавирусни инфекции в Европа до края на август.

Вариантът вече се е разпространил в най-малко 85 страни по света. Смята се, че е 40-60% по-предаван от варианта „Алфа“, открит за първи път в Англия.

Въпреки опасенията относно варианта „Делта“, показателите COVID-19 се подобриха в по-голямата част от Европа през последните седмици. Отпадат ограничителните Covid мерки в редица страни

Няколко държави отмениха ограниченията през последните дни. В събота Испания премахна задължението за носене на маски на открито. Италия последва примера в понеделник, тъй като последният италиански регион, останал под комендантски час, отмени нощните ограничения.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички