Германия готви драконовски мерки на национално ниво


Германия готви драконовски мерки на национално ниво
Снимка: iStock

9414

Германското правителство постигна съгласие във вторник за противоречиви промени в националното законодателство за контрол над инфекциите, предоставяйки на Берлин повече правомощия за налагане на по-строги мерки за ограничаване на пандемията, включително въвеждане на вечерни часове.

Коригираният закон, който трябва да бъде одобрен от парламента, ще позволи на правителството на канцлера Ангела Меркел, както да налага комендантски час от 21:00 до 05:00 ч., така и да затваря училища и предприятия в райони с висок процент на инфекция. Строгите мерки ще могат да се прилагат в областите, които имат 7-дневна заболевамост от повече от 100 инфекции на 100 000 жители в рамките на 3 дни, предава thelocal.de.

Какви ограничения иска германското правителство?

Законовите промени, съгласувани от кабинета във вторник, ще дадат на Берлин правомощието да налага тези "аварийни спирачки". Планът предвижда, че в рамките на нощния комендантски час, жителите ще имат право да напускат дома си само при спешни медицински случаи, по работа или при необходимост да се погрижат за домашните си любимци.

Частните събирания на обществени или частни места се разрешават само ако на тях присъстват единствено членовете на едно домакинство, като се допуска присъствието най-много на един външен човек.

При по-висока честота на заболеваемост, повечето магазини, развлекателни и културни съоръжения, както и ресторантите (с изключение на тези работещи само с доставки), също ще трябва да бъдат затворени. Обектите за настаняване на туристи също няма да работят.

Търговията с храни и напитки, магазините за бебешки стоки, аптеките и магазините за медицински консумативи, както и дрогериите, оптиките и бензиностанциите ще бъдат изключение от правилото.

Присъственото обучение в училищата ще бъде разрешено само ако учениците имат два отрицателни резултата от тест за коронавирус на седмица. Ако обаче 7-дневната заболеваемост се повиши до 200 за три дни, тогава присъствените часове няма да бъдат разрешени.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт посочи в началото на тази седмица, че целта на новия закон е била да наложи унифицирани правила за цялата страна.

Ожесточени спорове

Редовните срещи между Берлин и отделните региони на федералната република, на които се определя политиката на страната за справяне с коронавируса, бяха белязани от ожесточени спорове през последните седмици. Само една от 16-те провинции в Германия отчита ниво на заболеваемост под 100 души на 100 000 души население.

Германският кабинет даде зелена светлина и на ново правило, което задължава работодателите да осигуряват ежеседмично тестове за хора, които не могат да работят от дома си.

Промените в законодателството са посрещнати със скептицизъм от регионалните лидери. Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус посочва пред Die Welt, че е "голяма грешка да се изземва властта от регионите в разгара на кризата".

Асоциацията на германските градове и общини също критикува плановете, посочвайки пред Rheinische Post, че предложенията за изменение и допълнение на закона са "конституционно проблематични".

Законопроектът трябва да бъде одобрен от парламента на страната, където коалицията на Меркел има мнозинство.

Покачване на нивата на заболеваемост

Противоречивото отстъпление от строгата федерална структура на германската република идва на фона на тежката битка, която води най-голямата европейска икономика с покачващите се нива на заболеваемост. "В момента цифрите са твърде високи. Натискът върху нашите интензивни отделения нараства и трябва да кажем, че тази трета вълна е може би най-трудната за разбиване", казва канцлерът Ангела Меркел.

Броят на заразените продължава да нараства, въпреки че ресторантите, обектите за културни и развлекателни услуги и прочее са затворени от месеци. Общият брой на заразените надмина 3 млн. случая в началото на тази седмица.

Здравните власти предупредиха, че болниците могат да не смогнат, ако скоро не бъдат въведени мерки на национално ниво. "Спешно призоваваме политиците да приемат промените в закона за контрол над инфекциите до края на седмицата", казва Гернот Маркс, президент на германската Асоциация за интензивна медицина пред изданието Augsburger Allgemeine.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички