Германия въвежда граничен контрол и с Франция


Германия въвежда граничен контрол и с Франция
Снимка: iStock

2620

От утре, 2 март, Германия ограничава влизането в страната от френския регион Мозел. Трансграничните пътници от том ще трябва да могат да покажат отрицателен тест за коронавирус.

Германия класифицира тази област на Франция като зона с висок риск от заразяване с коронавирус, което наложи въвеждането на по-строги изисквания. 

Източният регион на Франция Мозел е вписан като зона "с особено висок риск от инфекция поради широко разпространените варианти на вируса SARS-CoV-2", съобщи германският институт за контрол на болестите „Роберт Кох“. 

Германия вече е въвела строги проверки по границите си с Чехия и австрийския Тирол, пренебрегвайки призивите на Брюксел да запази границите в блока отворени, съобщи АФП, предаде БГНЕС. 

През тези пунктове е разрешено влизането само на определена категория лица. 

Всяко превозно средство се проверява и пътниците трябва да представят отрицателен тест, направен преди по-малко от 48 часа преди пътуването. 

Очаква се проверките на германската страна при Мозел да не бъдат толкова строги, каза говорител на германското вътрешно министерство. 

Вместо систематични проверки, германската полиция ще спира произволно превозни и ще изисква шофьорите да представят "отрицателен тест и онлайн регистрацията си за влизане", каза той. 

Коронавирусът, включително по-опасният южноафрикански вариант, се разпространява в Мозел по-бързо, отколкото в други части на Франция. Въпреки това Париж призова властите в Берлин да не предприемат пълно затваряне на границата. 

Германската класификация "обикновено предвижда изключително строги мерки за относително затваряне на границите", заяви в неделя държавният секретар по европейските въпроси в Министерството на външните работи на Франция Клеман Бон. 

"Ние не искаме това", каза той, добавяйки, че продължават разговорите с Берлин за намиране на решения за около 16 000 пътуващи, които всеки ден преминават от Мозел в провинциите Саар и Рейнланд-Пфалц в Германия. 

От германска страна уточниха, че двете държави ще обсъдят в понеделник подробности, свързани с последиците от затварянето на границата.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички