Гърция увеличава карантината за пристигащи от Великобритания


Гърция увеличава карантината за пристигащи от Великобритания
Снимка: iStock

2775

Пристигащите от Великобритания в Гърция ще трябва да спазват десетдневна карантина заради новия щам на коронавируса в Обединеното кралство, разпоредиха гръцките власти, предаде БНР. 

Страната вече е в пълна готовност за започването на кампанията по имунизация срещу Covid-19. След почти два месеца на строги мерки и ограничения епидемиологичната обстановка в Гърция се промени, но вечерният час и разрешението за напускане на дома се запазват и по празниците. 

От днес увеличиха карантината за влизащите от Великобритания от 7 на 10 дни. Гърция не затвори границата си, но пристигащите на летищата влизат само с представяне на отрицателен тест за коронавирус и се тестват отново на летището. Заедно с гърците, които се връщат за празниците, към Гърция летят и пътници от други балкански страни при спазване на всички изисквания, наложени от гръцките власти. 

Дългата и строга карантина от ноември показа резултати с драстично намаляване на заразените, но все още тежките случаи са на високо ниво, което според експертите е причина за продължаване на наложените мерки до началото на януари. 

Мутацията на новия вирус промени и програмата по облекчаване на мерките след дългата карантина. Засега според изявления на министри се обсъжда отваряне на малките магазини и то само в райони с ниска ниво на заразяване. 

За празниците всички ресторанти, барове, нощни клубове остават затворени. Властите позволиха събиране на не повече от 9 души от две семейства, но вечерният час от 22 часа се запазва. 

От следващата седмица започва ваксинирането в Гърция, като властите съобщават за пълна готовност за имунизация. По последни проучвания две трети от гърците желаят да се ваксинират.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички