Johnson & Johnson ще забавят пускането на ваксината си в Европа, заради тромбози в САЩ


Johnson & Johnson ще забавят пускането на ваксината си в Европа, заради тромбози в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

4224

От компанията Johnson & Johnson заявиха, че ще забавят пускането на своята ваксина срещу СOVID-19 в Европа, след като американските власти предприемат мерки за спиране на използването на препарата поради здравословни проблеми. СЗО одобри ваксината на Johnson & Johnson за спешна употреба

Американската администрация по храните и лекарствата и Центровете за контрол на заболяванията слагат на "пауза" ваксинирането срещу коронавирус с еднодозовата ваксина заради 6 съобщени случая на рядък тип кръвен съсирек в САЩ.

"Взехме решението да забавим активното пускане на нашата ваксина в Европа", казаха J&J и добавиха, че разглеждат случаите с европейските здравни власти.

Американските здравни власти препоръчаха "паузата" в използването на ваксината на Johnson & Johnson, тъй като те разследват всякакви връзки между нея и кръвни съсиреци, съобщи регулаторът, цитиран от AFP.

Американската администрация по храните и лекарствата FDA и Центровете за контрол на заболяванията оценяват "потенциалната значимост" на 6 докладвани случая на рядък кръвен съсирек при пациенти, получили ваксината, пишат от FDA. "Докато този процес не завърши, ние препоръчваме тази пауза", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Федералните здравни агенции в САЩ призоваха за незабавно спиране на употребата на еднодозовата коронавирусна ваксина на Johnson & Johnson, заради 6 случая на развито рядко заболяване, включващо кръвни съсиреци, в рамките на около две седмици след ваксинацията. И шестимата пострадали са жени на възраст между 18 и 48 години. Една жена е починала, а втора жена в Небраска е хоспитализирана в критично състояние, съобщава New York Times.

Досега близо 7 милиона души в САЩ са получили ваксини на Johnson & Johnson и още около 9 милиона дози са били изпратени в отделните щати, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Препоръчваме пауза в употребата на тази ваксина от съображения за предпазливост", заявиха д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти на Администрацията по храните и лекарствата и д-р Ан Шукат, главен заместник-директор на CDC, в съвместно изявление. В момента тези нежелани събития изглеждат изключително редки.

Учените на федерално и държавно ниво ще проучат съвместно възможните връзки между ваксината и случаите. За сряда е насрочено спешно заседание на външния консултативен комитет на CDC.

Този ход може значително да усложни усилията за ваксинация на нацията в момент, когато много държави се сблъскват с нарастване на новите случаи и се стремят да се справят с проблема с ваксините. Регулаторите в Европа и другаде са загрижени за подобен проблем с друга коронавирусна ваксина, разработена от изследователите на AstraZeneca и Оксфордския университет. Европейските регулатори одобриха ваксината на Johnson & Johnson

По-голямата част от доставките на ваксини в страната са от двама други производители, Pfizer-BioNTech и Moderna, които заедно доставят повече от 23 милиона дози седмично от двудозовите си ваксини. Няма значителни опасения за безопасността по отношение на нито една от тези ваксини.

Не е ясно до каква степен паузата при използването на ваксината на Johnson & Johnson ще окаже влияние върху плановете на администрацията на Байдън да достави достатъчно дози ваксина, за да може да ваксинира всички възрастни в САЩ до края на май.

Решението за паузата е нов удар както за Johnson & Johnson, така и за плановете на администрацията. В края на миналия месец компанията откри, че работници в завод в Балтимор, управляван от нейния подизпълнител, случайно са замърсили партида ваксина, принуждавайки фирмата да изхвърли от 13 милиона до 15 милиона дози. ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите

Именно от тази ваксина България очаква да получи в четвъртък първите 14 400 дози. Обезпокоени сме от днешните съобщения от Америка за ваксината на Janssen, коментира здравният министър Костадин Ангелов и добави, че българските здравни власти очакват Европейската агенция по лекарствата ЕМА да даде становище.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички