Колко могат да поскъпнат маски, ръкавици, дезинфектанти?


Колко могат да поскъпнат маски, ръкавици, дезинфектанти?
Снимка: iStock

9699

По закон няма максимална цена за маски и дезинфектанти, държавата не може да влияе колко струват и всеки може да ги продава за колкото реши. Това обясни в сутрешния блок на NOVA здравният икономист Аркади Шарков.

"Цената на медицинските консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и всякакви гелове, е нерегулирана. В случай като сегашния зависи от търсенето и предлагането. В следствие на голямото търсене, тази стока на пазара се изразходи", посочи Шарков.

Вчера шефът на КНСБ Пламен Димитров даде пример за литър дезинфектант (един от най-търсените продукти в момента, б.р.), който се продава за 900 лв.

"Голяма част от тези продукти се внасят от Китай. В резултат на спирането на заводите там, няма и в България. В момента нашите заводи не могат да смогнат на търсенето, ето защо цената се покачва. Тук елементът е по-скоро пазарен, ето защо поскъпват", каза Шарков.

Най-важното е да се осигурят маски и медицински консумативи за тези, които са на т.нар. първа линия в борбата с вируса – лекари, медицински сестри, фармацевти и др., през които минава огромен поток от хора. "Трябва да подсигурим тези, които ще ни лекуват, ако стане наистина напечено", призова Шарков.

Дистрибуторите вече почти нямат наличност от тези консумативи. Зависи главно от производителя, дали ще насмогне с търсенето. Когато има високо търсене и малко предлагане, цената се покачва, това е нормално, изтъкна икономистът.

Не така стои въпросът при лекарствата. Има наложени пределни цени на лекарствата без лекарско предписание. Тяхната цена се качва само с ръста на инфлацията. Пределните цени могат да проверени на сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране, който отговаря за цените на лекарствата у нас.

Лекарствата по лекарско предписание са най-регулираната стока у нас. Пределните им цени са зададени от държавния регулатор и аптеките не решават за цената на този продукт. След като бъде продадено, лекарството влиза в електронна система и може да се провери на няколко нива дали някой се е опитвал да променя цената, въпреки че тя е централно зададена.

Държавата вече е започнала да сключва договори с български компании, които да произвеждат маски и предпазни облекла, а може би и дезинфектанти.

"Нужно е това да бъде направено. Държавата трябва да защити медиците – те са тези, които ще ни защитават", потвърди Шарков.

Въпросът е как ще действа държавата спрямо увеличаващите се цени на маски и дезинфектанти. Прокуратурата вече обяви, че проверява дали има спекула в тези цени. Тъй като обаче няма гласуван законови наказания за спекулантите, властите с вързани ръце.

"Те проверяват дали има спекула, но не за да я накажат, а за да разберат", отбеляза Виктор Николаев. Да, по-скоро го правят, за да разберат, тъй като хората подават сигнали към тях, потвърди икономистът.

"Гражданите не трябва да обвиняват фармацевтите, тъй като цената на даден консуматив не зависи от аптеката. Аптеката е последната в редицата, има много други фактори преди това", обясни Шарков.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички