Международен екип експерти заминава за Китай да разследва произхода на коронавируса


Международен екип експерти заминава за Китай да разследва произхода на коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

2994

Екип от международни експерти ще пътува до Китай през януари, за да помогне за разследването на животинския произход на COVID-19, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БГНЕС. 

"Мога да потвърдя, че това ще се случи през януари", заяви говорителят на СЗО Хедин Халдорсон пред Франс прес, когато беше попитан за информацията, че експертният екип най-накрая ще отиде в Китай следващия месец. 

Една година след избухването на пандемията от коронавирус, която покоси досега повече от 1,6 милиона души и е заразила над 73 милиона в световен мащаб, въпросът откъде е дошъл вирусът и как е преминал за първи път при хората остава загадка.

СЗО от месеци работи за изпращане на екипа от 10 международни експерти, включително епидемиолози и специалисти по здравето на животните, в Китай, където вирусът се появи за първи път миналия декември. През юли здравната агенция на ООН изпрати екип за предварителна проверка в Пекин, за да положи основите на международното проучване. Но досега беше неясно кога по-големият екип от учени ще може да пътува до Китай, за да започне епидемиологични проучвания, за да се опита да идентифицира първите случаи на хора и техния източник на инфекция. 

Първоначално учените вярваха, че вирусът убиец се е пренесъл от животни на хора на пазар, продаващ екзотични животни за месо в град Ухан, където вирусът е открит за първи път в края на миналата година. Но сега експертите смятат, че пазарът едва ли е мястото, от където произлиза вируса, а е по-скоро място, където разпространението му се е ускорило и разраснало. 

Широко разпространено е мнението, че вирусът първоначално е дошъл от прилепи, но междинният животински гостоприемник, който го е предал между прилепите и хората, остава неизвестен. През октомври международните експерти проведоха първата си среща с китайските си колеги, но само виртуално.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички