Министерският съвет спря закриването на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух


Министерският съвет спря закриването на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух
Снимка: iStock

2876

Правителството прекрати ликвидацията на „България хели мед сървиз“ ЕАД – дружеството, създадено за осигуряване на въздушен транспорт с хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ. Това обяви на брифинг в МС министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той припомни, че дружеството беше преустановено и обявено в ликвидация от служебния кабинет на Гълъб Донев и обясни защо правителството „Денков-Габриел“ се връща към стария ваиант, частно, а не държавно дружество да оперира тази дейност.

Гвоздейков аргументира решението на правителството да се върне на първоначалния вариант с факта, че проектът за въздушните линейки се финансира и осъществява по Плана за възстановяване и устойчивост, където „ясно и категорично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които стриктно трябва да бъдат спазвани“. По думите му е „много важно отговорността и функциите да бъдат делегирани конкретно на някого и той да носи цялата отговорност за това, което прави, включително за мисиите по въздух“. Според него избраният модел за изграждане на системата за хеликоптерна помощ ще улесни нейното финансиране.

Министърът посочи, че възобновяването на работата на „България хели мед сървиз“ ЕАД е в напреднала фаза. Определени са оперативните бази, които не са площадки в болниците, а места, където са базирани и ще оперират хеликоптерите. Министерството на здравеопазването подготвя документите за обявяването на обществената поръчка за изграждането на 6-те бази, където ще бъдат бъдещите въздушни линейки.

„Водят се и разговори с лечебни заведения в страната, в които може да има хеликоптерни площадки за транспортиране на пациенти. Сформирана е работна група за провеждане на разговори с всички болници“, обясни той.

През юли 2022 г. правителството на Кирил Петков прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „България хели мед сървиз“ ЕАД, което да извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух. Негов изпълнителен директор стана настоящият ресорен министър Георги Гвоздейков.

През февруари 2022 г. служебното правителство на Гълъб Донев прие разпореждане, с което прекрати с ликвидация едноличното акционерно дружество с държавно участие в капитала. Тогавашният транспортен министър Христо Алексиев аргументира решението с нуждата дейността да премине към Държавния авиационен оператор.

МС вече определи 6 оперативни бази за спешна помощ по въздух – в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница.

Преди дни премиерът Николай Денков увери, че България ще получи първия хеликоптер в началото на 2024 г.

Досега са обучени около 90 лекари и медицински специалисти за нуждите на спешна помощ по въздух.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дават бонуси към заплатите в здравния сектор 

Военни хеликоптери ще се включват в работата на Бърза помощ

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички