МС одобри издаването на електронни направления и рецепти


МС одобри издаването на електронни направления и рецепти
Снимка: Getty Images/Guliver

3331

Правителството одобри издаването на електронни направления и рецепти от личните лекари. Това става възможно с промяна в Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ. Електронни направления и рецепти ще се издават при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. При тях няма да е необходим физически преглед при личните лекари, а само телефонен разговор.

Припомняме, вчера социалните партньори изразиха единодушно подкрепа за проекта и той получи зелена светлина. 

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, добави той.

50 милиона лева ще бъдат разпределени между болниците, които вече са отделили повече от половината от леглата си за лечение на пациенти с COVID, както и тези, които ще предприемат тази мярка, предаде още БНР след днешното заседание на Министерския съвет.  

Кабинетът отпусна и 35 милиона лева за ремонти, оборудване и апаратура в болници в столицата и в страната.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви още, че  са осигурени допълнителни 15 милиона лева, с които министерството ще закупи бързи антигенни тестове. Те ще се предоставят на регионалните здравни инспекции.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че бързите антигенни тестове, които ще разпределят здравните инспекции ще са безплатни за пациентите. Той акцентира, че медиците имат още една ключова роля - помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините. 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички