Няма да има КПП-та, дори ако мерките не сработят


Няма да има КПП-та, дори ако мерките не сработят
Снимка: БГНЕС

5879

Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това заяви пред bTV замeстник вътрешният министър Стефан Балабанов. Според него мерките в момента са достатъчно балансирани, така че да се запази здравето на хората и да се даде въздух на икономиката да работи. Той изрази надежда след 2 седмици мерките да дадат добър резултат.

Балабанов увери, че полицията строго следи карантинираните лица и помага с разнасянето на уведомленията на РЗИ. Продължавала и практиката бусове на полицията да обикалят като линейки. Полицейските радиостанции са настроени на честотите тези на Спешна помощ и непрекъснато си комуникират. Денонощно се правят и проверки за спазване на ограничителните мерки от магазините и заведенията. Това обаче нямало да е възможно да се направи навсякъде заради ограничения ресурс на полицията.

Балабанов заяви, че българите не са дисциплинирани и полицията "не може да огрее навсякъде". До момента са съставени близо 3000 акта за нарушаване на карантината. Има 6000 досъдебни производства. Много хора са дадени и на съд по тази причина. Дори има и двама души с осъдителна присъда, уточни той.

В момента 3265 полицаи са заразени с коронавирус. От тях оздравели са 1630 души, а 13 са починали, отчете заместник-вътрешният министър и подчерта ролята на МВР в борбата с пандемията.

Относно заплатите на униформените зам.-министърът обясни, че увеличението с 15% е максимумът, който може да се даде. Той изтъкна, че от 2017 г. насам полицейската заплата се е увеличила с 67%, като всяка година възнагражденията се вдигат с 10%, а сега – с 15%. По негови думи това не е малко.

Вдигат заплатите на медици и полицаи

По повод недоволството на полицаите той каза, че разбира исканията им. Напомни, че досега заплатите на служителите на органите на реда са увеличавани няколко пъти. Категоричен е обаче, че полицаите са много изнервени.

"Те не протестират заради пари, а предимно да запазят достойнството си", каза зам.-министърът. "Не е време за протести, време е да се борим заедно", призова той.

Балабанов посочи, че след Нова година един начинаещ полицай ще получава 1112 лв. основна заплата плюс извънреден труд, пари за храна и други добавки.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички