Няма стаден имунитет срещу коронавируса


Няма стаден имунитет срещу коронавируса
Снимка: iStock

5755

Увеличаващият се брой на преболедувалите от коронавирус няма да спре пандемията. Нови изследвания показват, че заразилите се не изработват траен имунитет. Най-вероятно пандемията ще продължи до откриването на ваксина, пише Deutsche Welle.

Концепцията за груповия имунитет срещу COVID-19 може да се смята за провалена: изработването на стаден имунитет в обществото де факто е невъзможно. Това обявиха почти едновременно политици в Германия и Южна Корея.

Изглежда в тези две страни, които до момента се справят много по-успешно от много други с коронавируса, е извършена преоценка на методите за борба с пандемията и на шансовете за успех.

Преболедувалите могат да се заразяват отново

И в Берлин, и в Сеул още от самото начало не се залагаше на бързото изработване на групов имунитет срещу COVID-19 – заради големия брой заболели. Но и не се изключваше възможността за възникване на масова невъзприемчивост спрямо заразата.

Междувременно науката вече знае много повече за новия вирус. Така например напоследък се увеличават признаците за това, че заразените не изработват траен имунитет. Тоест, те могат да се заразяват отново и отново.

В резултат на четиримесечни наблюдения на над 90 пациенти, учени от лондонския "Кингс Колидж" са установили, че концентрацията на антитела в кръвта на заразените е достигала своя максимум 3 седмици след появата на първите симптоми, след което бързо е падала. По време на пика на заболяването около 60% показали силен клетъчен имунен отговор, а 3 месеца по-късно тази реакция е била открита само при 17% от пациентите.

По-висок риск след преболедуване

Именно това изследване стана причина германският депутат Карл Лаутербах, лекар по образование и експерт по медицинските въпроси на Социалдемократическата партия (ГСДП), да обяви фактическия край на концепцията за колективния имунитет. Според Лаутербах, изводите на британските учени не означават, че след няколко месеца вече няма никакъв имунитет, а че той вероятно ще бъде по-скоро непълен.

Поради това съществува опасността от повторни заразявания, а усложненията след първата зараза могат да задълбочат протичането на втората. Респективно, който е преболедувал, попада в рисковата група, предупреждава експертът. А това е вече пълната противоположност на груповия имунитет.

Южна Корея официално отрече груповия имунитет

И ако засега в Германия само един политик, макар и авторитетен, да е отрекъл концепцията за груповия имунитет, то в Южна Корея това бе направено на официално правителствено равнище – министърът на здравеопазването съобщи, че в южнокорейското общество фактически не може да се изработи стаден имунитет. Той се позова на изследване, в което са били включени 3055 души, а антитела са били открити само при един от тях.

Това дава основание на министъра да заключи, че е безсмислено да се разчита на появата на групов имунитет при подготовката на стратегия за борба с коронавируса. По-скоро би трябвало да се приеме, че пандемията ще продължи още 1-2 години – до създаването на ефективна ваксина.

Карл Лаутербах очаква появата на ефективна ваксина, но предполага, че нейното действие няма да е трайно. При това положение ще трябва периодически да се правят ваксинации. А докато няма ваксина, ключово значение придобиват мерките за предотвратяване на заразите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички