Нов тест показва имунитета срещу Covid-19


Нов тест показва имунитета срещу Covid-19
Снимка: iStock

6336

Нов тест показва имунитета срещу Covid-19. Той вече се прави в Клиничната лаборатория на столичната болница „Св. Иван Рилски“ и дава информация за количеството антитела в кръвта. Резултатите показват чувствителна разлика в стойностите между тези, които са преболедували коронавируса леко и тези, които са получили усложнения. 

"Тестът е количествен и е подходящ за измерване на имунитета преди и след поставянето на ваксина. За разлика от всички тестове, които бяха налични досега, измерва количеството на неутрализиращите антитела, които са основният щит на организма срещу вируса", каза в интервю по БНР д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в Университетска болница „Св. Иван Рилски“.

Това е количествен метод, който измерва антитела от клас G, включително вирус неутрализиращи антитела. Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни атакува. Методът е разработка на американски производител. 

В „Св. Иван Рилски“ и към момента има тест, с който се измерва наличието на антитела IgG, насочени срещу нуклеокапсидния протеин от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса, или не е. Докато новият метод е с повишена чувствителност към шиповидния протеин, който се намира на повърхността на вируса. 

„Шиповидният протеин привлече вниманието на учените, защото има ключово значение за проникване на вируса вътре в клетката гостоприемник. При среща с Covid-19 имунната ни система започва производството на антитела, като основно те са насочени към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект. Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е. срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек“, обясни още д-р Ирена Иванова.

Ваксини, базирани на RBD, каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща активност. 

Диапазонът на антителата, който се измерва от Covid-19 с този тест, е от 21.00AU/mL до 80 000.00 AU/mL. Към момента все още няма натрупани данни, от какъв титър нагоре се смята, че човек е достатъчно защитен. Най-високият титър, който е измерен досега в лабораторията на болницата (тестът е въведен преди седмица), е 22 000 AU/m", това поясни още специалистът. 

Цената на теста е 30 лв., а резултатите излизат в рамките на деня.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички