Ново кисело мляко бори пневмонии и грип


Ново кисело мляко бори пневмонии и грип
Снимка: БГНЕС

13209

Учени от Института по експериментална медицина към Министерството на науката и висшето образование (IEM) в Русия са разработили няколко прототипа на ваксини под формата на ферментирал млечен продукт срещу стрептококови и пневмококови инфекции, както и срещу грип. Учените са получили патенти за тези разработки и планират да създадат подобно лекарство за менингит, разказа пред ТАСС ръководителят на отдела по молекулярна микробиология в IEM, член-кореспондентът на РАН Александър Суворов.

"Разработихме кандидат-ваксини под формата на ферментирал млечен продукт срещу стрептококи и пневмококи от група В, които причиняват повечето пневмонии. Тези разработки вече са патентовани и доказани в животински модели като работещи кандидати, много добре защитаващи. На същата основа създадохме и антивирусни ваксини - два прототипа срещу грип", каза той. 

IEM, заедно с Московския изследователски институт по епидемиология и микробиология, ще работят в близко бъдеще и за създаване на подобна ваксина срещу менингококи, които причиняват менингит. 

По-рано беше съобщено, че институтът разработва и ваксина срещу новата коронавирусна инфекция, която може да се инжектира в тялото под формата на кисело мляко. Нейните предклинични изпитвания трябва да приключат през 2021 г. Всички тези лекарства са от типа лигавични ваксини, прилагани в тялото през устата, под формата на аерозоли или под формата на капки. 

Както обясни Суворов, платформата за ваксините, разработени в института под формата на ферментирали млечни продукти, се състои от пробиотици - полезни бактерии, на чиято повърхност са вградени антигени на бактерии и вируси, причиняващи различни заболявания. 

Според учения, в зависимост от начина на прилагане на ваксината - чрез инжектиране или през устата, чрез поглъщане - имунният отговор се формира по различни начини. 

"Пероралният отговор има предимството, че имунната система разбира откъде е дошъл новият антиген. Тя реагира чрез развиване на защитни реакции на мястото, където е попаднал този антиген. И ако това място е устната кухина, то в устната кухина, т.е. в онези "порти" на инфекциите, през които проникват вирусите и повечето бактерии, ние или ги вдишваме, или ги изяждаме, поради което е много важно да се създадат защитни реакции "на входа", обясни Суворов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички