Още градове с коронавирус, идва карантина поне до Гергьовден


Още градове с коронавирус, идва карантина поне до Гергьовден
Снимка: БГНЕС

908256

Още 21 нови случая на коронавирус са установени в България. С това общия брой на заразените у нас стават 264. Това обяви началникът на кризисния е щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг.

Covid-19 се разпространи в още 2 нови града у нас – Кърджали и Хасково, където има по един случай.

14 от новите заразени са в София, двама са в Смолян, по един във Варна, Плевен и Велико Търново. В София има двама пациенти в тежко състояние, които са интубирани.

С коронавирус са заразени и двама български военни – един в Косово и един в Румъния, който е настанен в болница в Букурещ.

Пикът на вируса вероятно ще е около Великден, а извънредното положение и мерките за социална изолация най-вероятно ще продължат до Гергьовден, ген. Мутафчийски в предаването "Лице в лице" по bTV.

8 души у нас вече са оздравели, като вече са изписани от болницата. Утре се очаква да бъде изписан още 1. Над 6000 души са тествани за вируса у нас от 8 март досега.

България е поръчала около 300 дихателни апарата на китайски компании, тъй като те имат най-голям производствен капацитет. В цяла България вече са дарени 25 подобни апарата от частни дарители.

Каква е ситуацията с дихателните апарати в света, прочетете в този материал.

На въпрос за трудностите при преминаването на полицейските КПП-та ма изходите от градовете, ген. Мутафчийски отговори: "По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове."

В момента не разполагаме със 100% сигурни тестове, но PCR тестът е най-доброто, което имаме, призна шефът на кризисния щаб.

Попитан за смисъла на т.нар. бързи тестове, той даде пример с Испания, където са похарчени половин милиард (500 млн.) евро за подобни тестове, но без реален резултат. "Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечий интерес", категоричен беше генералът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички