Полицаи, инспектори на КЗП и повече частни охранители ще следят за безопасно пазаруване по празниците


Полицаи, инспектори на КЗП и повече частни охранители ще следят за безопасно пазаруване по празниците
Снимка: iStock

1528

Търговските вериги засилват охраната, а МВР и комисията за защита на потребителите (КЗП) щe им помагат в контрола за спазването на противоепидемичните мерки в магазините по празниците. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов сред среща с представители на търговските вериги.

"Провел съм разговори с МВР, така че в рамките на възможностите ще се оказва помощ при случаи на опашки в магазини. Прави се план-график, като се събира информация за всички магазини на търговските вериги", каза той. 

Санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките. Служителите на КЗП ще бъдат на терен, подчерта министърът. Търговските вериги поеха ангажимент за плътно спазване на противоепидемичните мерки. Някои вериги са назначили повече охрана, удължили са работното си време, добави Борисов.

Възможно е да има и бърза писта за ваксиниране на работещи в магазини, каза икономическият министър. Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев похвали обаче търговските вериги като организация. Той призова да се пазарува и в ранни, и в късни часове на деня, защото всъщност имало 1-2 часа на пикови струпвания.

"Каквото и да правим, ако хората не се пазят, няма да проработи", предупреди Кунчев и поиска да няма и масови събирания вкъщи – по 20 души. Йордан Матеев, председател на Сдружението за модерна търговия, поиска да има информационна кампания колко е важно да се спазват мерките.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички