Португалия затвори границите си и удължи карантината


Португалия затвори границите си и удължи карантината
Снимка: iStock

5842

Португалия продължи строгата карантина до средата на февруари и затвори границата си с Испания. Страната е в "ужасно" положение и е изправена пред "най-лошия момент" от Covid-19 пандемията.

В четвъртък Португалия отчете рекордните 303 смъртни случая от вируса и 16 432 новозаразени. Досега 10-милионната държава е регистрирала над 685 000 случая и 11 608 смъртни случая.

Настоящият локдаун, който влезе в сила на 15 януари, ще продължи поне до 14 февруари. Несъществените услуги са преустановени, училищата са затворени и е задължително да се работи дистанционно, навсякъде, където е възможно. Единствената сухопътна границата на страната – с Испания – е затворена за поне 2 седмици.

Общуването е ограничено до членове на едно и също домакинство, търговските обекти с изключение на супермаркетите са затворени, а баровете и ресторантите също не работят, с изключение на вземане на храна за вкъщи и домашни доставки.

Пред болниците се трупат опашки от линейки с тежки случаи, а самите лечебни заведения са заплашени пред недостиг на медицински кислород. Страната се намира в най-тежката фаза от пандемията досега, което вероятно ще продължи и през следващите няколко седмици.

Португалия страда от недостиг на лекари и медицински сестри и е поискала такива от Германия, но единствените свободни медици са били военномедицински експерти, които ще бъдат изпратени в средиземноморската страна.

Родината на Вашку да Гама и Кристияно Роналдо се справи много успешно с първата вълна на пандемията миналата пролет и беше сочена за пример заради навременните мерки и дисциплинираното им спазване от хората.

Тази зима обаче нещата се промениха. Облекчаването на мерките между Коледа и Нова година изигра лоша шега на португалците, а в страната върлува и много по-заразният британски щам на Covid-19.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички