Посочиха неочаквана причина за мутация на коронавируса


Посочиха неочаквана причина за мутация на коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

6832

Коронавирусът претърпява мутации след лечение на пациенти с кръвна плазма, пише РИА Новости. Информацията съобщава Bloomberg, позовавайки се на изследване на британски учени, предаде БГНЕС. 

Според специалистите кръвната плазма, получена от пациенти, преболедували Ковид-19, може да окаже достатъчно влияние върху вируса, за да мутира. Промените в SARS-CoV-2 като резултат правят вируса по-малко податлив на антителата на имунната система, които обикновено се борят с инфекцията. 

Британски лекари в продължение на 102 дни лекуват пациент с коронавирус, който преди това е бил диагностициран с рак. Лекарите наблюдават как вирусът се променя в тялото на пациента въз основа на лабораторни изследвания. Първо, той е лекуван с ремдезивир, след което експертите не откриват сериозни мутации в SARS-CoV-2. Въпреки това, след курс на лечение с кръвна плазма, вирусът претърпява значителни метаморфози, включително промени в ключовия "протеинов шип", който вирусът използва за заразяване на здрави клетки. 

Изследването също така показва, че могат да възникнат множество мутации на вируса при пациенти с отслабена имунна система и хронични инфекции. 

„Когато вирусът има способността да остане в човешкото тяло за дълго време и да се размножава, той се научава да се бори с имунната система“, казва Равиндра Гупта, професор по клинична микробиология в Института по терапевтична имунология и инфекциозни болести към Университета в Кеймбридж. 

Специалистите поясниха, че лечението с плазма не е навредило на пациента, но не е оказало и благоприятен ефект върху организма.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички