Преименуваха вариантите на Covid-19


Преименуваха вариантите на Covid-19
Снимка: iStock

2736

Вариантите на коронавируса със сложни имена от букви и цифри получиха нови наименования от гръцката азбука в опит да бъде опростено произнасянето и да бъде избегната евентуална стигма, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Твърдение: Преболедувалите COVID-19 имат имунитет за десетилетия

Световната здравна организация разкри новите имена в началото на седмицата на фона на критики, че наименованията, дадени от учени, на щамове като южноафрикански вариант, наречен B.1.351, 501Y.V2 или 20H/501Y.V2, са твърде усложнени. 

От началото на пандемията имената, които хората използват за вируса, провокират спорове. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп го нарече новия коронавирус „китайски вирус“, което повдигна опасения, че той използва подобни названия като политическо оръжие, за да хвърли вината на съперническата нация.

СЗО, която призовава хората да избягват имена, които асоциират Covid-19 с хора или националности, също е заявявала, че хората трябва да не използват имена на държави заедно с новите варианти.

Четирите варианта на коронавирус, смятани за притеснителни от агенцията на ООН и по-известни на обществеността като британски, южноафрикански, бразилски и индийски вариант, вече ще бъдат обозначавани с гръцките букви Алфа, Бета, Гама, Делта – по реда на установяването им.

Други варианти, които представляват интерес, са наречени на буквите, които следват. Телесните течности удължават живота на коронавируса до 3 седмици

Изборът на гръцката азбука е дошъл след месеци на обсъждания, в които са включени и други възможности като гръцки богове и измислени псевдокласически имена, посочва бактериологът Марк Палън, който е участвал в преговорите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички