Разкриха кога се очаква пикът на коронавируса


Разкриха кога се очаква пикът на коронавируса
Снимка: iStock

237961

Пикът на коронавируса в България вероятно ще е в края на април, показват анализите на Националния център за заразни и паразитни болести. Това заяви пред bTV шефът на центъра и член на кризисния щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев.

На фона на останалите страни по света "мисля, че вървим много добре", заяви проф. Кантарджиев, който е благодарен, че политиците се вслушват в съветите на Националния оперативен щаб.

"Критерий за това е т.нар. време за удвояване на случаите. Колкото е по-дълъг този период на удвояване, значи мерките работят. У нас случаите се удвояват на 7-8 ден", обясни той.

Заразените с коронавирус у нас са вече 458, а поредната положителна проба е излязла тази вечер. 98 проби се обработват в момента в лабораториите и до няколко часа ще излязат резултатите, сред които се очаква да има още положителни.

Изтъкнатият епидемиолог и член на кризисния щаб е привърженик на по-строгите мерки.

"Който е въвел мерките 3 седмици по-рано, пикът на заразата при него ще бъде със 70% по-нисък. Ако си изпуснал да го направиш преди разпространението на епидемията, после много трудно ще го спреш", обясни Кантарджиев.

Той препоръча и на младите, и на по-възрастните хора да си правят инхалации, тъй като укрепват горните дихателни пътища. Нужно е редовно миене на ръцете, както и използването на маски.

Докога ще удължат извънредното положение у нас, четете тук.

По думите му именно Китай е доказал, че твърдите мерки работят, както и носенето на маски.

Има тенденция към увеличаване на възрастта на заразените, които проявяват тежки симптоми, разкри проф. Кантарджиев. Докато първоначално болните са били млади хора, завръщащи се от почивки в чужбина, сега възрастовата граница се покачва.

"Това е заболяване с много широки възрастови граници и като кажем, че някоя възраст боледува по-малко, не означава младите да се събират в момента на епидемична обстановка. Всички трябва да спазват мерките", категоричен е проф. Кантарджиев, който призовава за общи усилия, за да запазим здравето си, както и това на нашите близки.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички