Румъния обяви състояние на тревога


Румъния обяви състояние на тревога
Снимка: iStock

11107

Румъния обяви състояние на тревога на национално ниво за период от 30 дни от днес, след като в полунощ изтече извънредното положение в страната. Носенето на маски в закритите обществени пространства ще бъде задължително. Това се отнася за обществения транспорт, търговските обекти и работното място, посочва в. Romania libera.

Удължава се мярката за прекратяване на полетите от и до Австрия, Белгия, Швейцария, Франция, Германия, Иран, Италия, Великобритания, Нидерландия, Испания, САЩ и Турция за период от 14 дни, добави Арафат. Също така се забранява пътническият транспорт към тези страни до 1 юни 2020 г.

Лицата, които пристигат от чужбина, независимо от коя страна идват, ще бъдат поставяни под домашна изолация, а не под институционализирана карантина, както беше досега. В случай на нарушаване на изолацията обаче ще им бъде наложена институционализирана карантина.

Наложиха извънредна епидемична обстановка

В рамките на населеното място хората вече може да се движат свободно, но не в групи от повече от трима души. Излизането от населеното място ще става само по основателни причини: с професионална цел, хуманитарна цел, земеделски дейности, поддържане на имот, процедури в лечебни центрове, грижи за деца или възрастни членове на семейството, смъртен случай и други. От днес се отварят отново хотелите, стоматологичните кабинети, салоните за красота, парковете (с изключение на детските площадки) и църквите, но службите ще се извършват извън храмовете.

Остават затворени училищата, терасите на заведенията и големите търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни продукти, аптеките и оптиките, пише в. Jurnalul National, цитирайки здравния министър Нелу Татару. Adevarul добавя, че мерките препоръчват и работа от вкъщи, когато това е възможно.

Институциите и компаниите с над 50 служители, където дистанционната работа не е възможна, трябва да организират работното време така, че служителите да пристигат и да си тръгват на три етапа. В институциите не се разрешава влизането на хора, чиято температура е над 37,3 градуса.

Между хората трябва да се спазва дистанция от 2 метра и трябва да се осигури минимална площ от 4 кв. метра за всяко лице, влизащо в сграда. "Без глоби до понеделник", отбелязва Adevarul, като посочва, че решението на Националния комитет за извънредни ситуации, което регламентира мерките в рамките на състоянието на тревога, не предвижда санкции за тези, които не спазват новите правила.

Санкциите са предвидени в закон за състоянието на тревога, който бе приет от парламента в сряда и влиза в сила от понеделник, уточнява всекидневникът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички