Шест японски тайни за дълголетие


Шест японски тайни за дълголетие
Снимка: iStock

3999

Проведено в Япония скорошно изследване търси причините за дълголетието на най-старите японци. Установени са шест причини, съобщава Zoom.mk, цитиран от БГНЕС. Създадоха ваксина против стареене

Районът на Окинава се нарича "синя зона", където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години на този остров е два пъти по-често срещан, отколкото в другите части на Япония.

Първата тайна за това е очаквана - здравословното хранене. Д-р Брадли Уилкокс, част от изследователския екип, посочва, че храненето им е предимно на растителна основа. Както той каза, те изяждат до килограм зеленчуци, плодове и варива на ден. Освен това жителите на Окинава практикуват това, което се нарича "хара хачи бу" - ядат, докато само 80 процента от глада са задоволени.

Според д-р Уилкокс почти всеки има положително отношение към живота и това, което наричат „икигай“ – японски термин за чувство за цел. Това означава, че 102-годишен, например, намира целта си в грижите за своите бикове. Някои намират цел в семейството или религията.

Да останеш умствено активен е третата причина за дългия живот на японците. В техния речник няма дума за „пенсиониране“, подчертава д-р Уилкокс, напомняйки, че това има положителен ефект върху цялостното им здраве.

Социализирането е четвъртата причина. Гражданите на тази част на Япония имат големи семейства и поддържат силни социални връзки. Общуването е често, особено на чай.

Честият размисъл върху установените взаимоотношения с хората е петата причина, а шестата е изразената духовност. Духовността се предава през поколенията сред хората на Окинава. Каква е тайната на бавното остаряване?

Други т. нар. „сини зони“ в света са град Нуоро в Сардиния (Италия), гръцката Икария и Лома Линда, Калифорния, САЩ. Във всички тези части на света хората имат силни семейни връзки; хранене, базирано на зеленчуци и плодове; здравословен и активен живот.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички