Швеция затяга мерките, дава още пари на медиците


Швеция затяга мерките, дава още пари на медиците
Снимка: iStock

4234

Швеция ограничи до осем броя на хората, които могат да седят заедно в кафенетата и ресторантите на фона на рязък ръст на заразяванията с коронавирус, предаде ВВС.

Швеция съобщи за 31 нови смъртни случая от COVID-19 от петък, с което общият им брой достигна до 5969 – далеч по-висок от съседните страни. За разлика от тях Швеция така и не наложи национална карантина.

"Ситуацията е много сериозна", предупреди премиерът Стефан Льовен. Той обяви и по-строги препоръки, включително избягване на неналожителното ходене на пазар за още три региона. Това означава, че около 70% от 10,5 млн. души население вече са включени в новите правителствени препоръки, които са доброволни.

Ръководителят на шведската здравна агенция Йохан Карлсон заяви, че се надява обществото да може да работи заедно, за да спре разпространението на вируса, като спазва националните и регионалните доброволни мерки.

Бонуси в здравеопазването

Здравните работници на първа линия в страната ще получат еднократен бонус от 620 долара за усилията си в борбата с пандемията. Бонусът е част от четиригодишно споразумение, сключено между работодателите и профсъюза Kommunal, предаде Bloomberg.

С 2% ще бъдат повишени заплатите през тази и следващата година на около 400 000 служители в здравеопазването и образованието, сред които помощници на медицински сестри, помощници в грижите и гледачи на деца. Вдигат заплатите на медици и полицаи

"Това е реално, осезаемо увеличаване на заплатите", изтъкна председателят на Kommunal Тобиас Баудин в изявление. Той поиска още по-голямо увеличение, твърдейки, че шведските служители в публичния сектор трябва да бъдат щедро възнаградени за упоритата си по време на пандемията COVID-19.

Служителите в социалния сектор "са положили важни усилия по време на много труден период", подчерта в друго изявление Йоаким Ларсон, ръководител на преговорите за Шведската асоциация на местните власти и региони. "За нас е очевидно, че персоналът трябва да бъде възнаграден за работата си по време на пандемията", отбеляза Ларсон.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички