Словакия купи 2 милиона дози Спутник V


Словакия купи 2 милиона дози Спутник V
Снимка: Getty Images/Guliver

5909

Словакия последва опита на Унгария и купи от Русия 2 милиона дози от ваксината Спутник V, въпреки, че препаратът не е одобрен от ЕС. Първата партида от 200 000 дози пристигна днес, предадоха световните агенции. 

Словашкият премиер Игор Матович посрещна пратката, която пристигна с военнотранспортен самолет на летището на източния град Кошице. Матович каза, цитиран от "24 часа", че се очаква половината дози, 1 милион, да бъдат доставени в Словакия през този и следващия месец.

Поставянето на ваксините ще започне през следващите две седмици и ще бъде доброволно, заявиха представители на словашкото правителство, цитирани от Reuters. Словашкият премиер изрази надежда темпото на ваксинацията в страната му да се увеличи с около 40%.

След съседна Унгария, Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила Спутник V, въпреки че руската ваксина срещу COVID-19 не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Първа в ЕС Унгария получи и китайски ваксини 

По-рано чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че страната му също може да започне да използва Спутник V и без одобрение от здравния регулатор на ЕС. Чехия е с най-голям брой новозаразени с коронавирус на глава от населението в света през последната седмица, отбелязва Reuters.

Полша също търси алтернативни доставчици на ваксини срещу COVID-19. Страната прояви интерес към китайския препарат срещу COVID-19. По препоръка на правителството полският президент Анджей Дуда е поставил въпроса за ваксините в телефонен разговор с китайския държавен глава Си Цзинпин, пише още вестник "24 часа".

Преди дни пък австрийският канцлер Себастиан Курц в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин заяви интерес към руската ваксина. Австрия преговаря с Русия за Спутник V.

Междувременно съседът на Унгария, която не е членка на ЕС - Сърбия, също използва ваксините на Китай и Русия и изпревари ЕС с темповете на своята програма за ваксинация.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички