Спад на новите случаи на Covid-19, заразяват се по групи


Спад на новите случаи на Covid-19, заразяват се по групи
Снимка: Министерски съвет

6016

31 нови случаи на коронавирус са констатирани за изминалото денонощие в България, като 20 души са приети в болница, при направени 1611 PCR теста. Общо потвърдените случаи са 2100, 1481 от тях са активни. Това каза началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Това е значителен спад спрямо вчера (13 май), защото тогава имаше 65 случая, но от по-малко тестове - 1387, т.е. 4,68%. За днешните данни процентът е 1,92 на сто (31 от 1611).

Наложиха извънредна епидемична обстановка

Генерал Мутафчийски обясни колебанията с "клъстерното установяване" на случаи и "колкото повече се отдалечаваме от ядрото, толкова повече намаляват случаите". По думите му, заразата удря по контактни лица от първи ред, по-нататък много намалява. "Потвърждава се, че има клъстерно разпространение на болестта, което е много добре", уточни генералът и каза, че ако така продължи, това дава по-големи случаи за по-нормален живот в бъдеще.

Заразените медици са 228, уточни шефът на кризисния щаб, т.е. 3 нови случая - лекар, медицинска сестра и санитар. Лекарят е от Пазарджик, другите двама медици са от Плевен.

Оздравели са 521 души, 1/4 от заразените. Починали са още 3 души, т.е. общо 99. Един от починалите е от дома за стари хора в Кула - всички са над 75 години, всички с придружаващи заболявания, единият от които е с карцином на дебелото черво.

Случаите на Covid-19 минаха 2000, но има добри новини

В болница са 365 пациенти, 51 са в интензивно отделение.

Що се отнася до детските градини, Мутафчийски каза, че се прави мониторинг и в Дания няма колебания в заболеваемостта, но в Германия се отчитало, че рисковете при отваряне на детски градини и училища остават. Затова поне още 1 седмица няма в България да се отваря нищо.

Никой в България не е длъжен да казва, че е болен от нещо, подчерта Мутафчийски при констатация, че нямало графа "болен ли си" в декларациите, които се попълват при пристигане на летище в България. Трябва юридическо тълкуване за заразните болести, живеем във време, в което обществото е много чувствително към личните данни, каза още генералът.

Това е новата реалност - физическата дистанция трябва да се затвърждава, смята Мутафчийски.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички