Спешен резерв от ваксини срещу Ебола създаде СЗО


Спешен резерв от ваксини срещу Ебола създаде СЗО
Снимка: Gettyimages

2210

Световната здравна организация (СЗО) и нейни партньори създадоха на територията на Швейцария извънредни запаси от ваксината срещу Ебола в размер на 6890 дози, предадоха световните агенции. 

Този резерв може да бъде изпратен срочно при поискване до всяка нуждаеща се страна, в която е регистрирано огнище на смъртоносната болест, се казва в съобщение на СЗО, разпространено в Женева, предаде БНР. 

Изтъква се, че ваксината е складирана в Швейцария и е готова за изпращане за извънредно реагиране. Решението за предоставянето ѝ ще бъде взето в рамките на 48 часа. Целият разчет на доставката не надвишава седем дни след получаване на заявката. 

Решението за създаването на спешен резерв от препарата представлява прекрасен пример за солидарност, научен подход и сътрудничество на международните организации с частния сектор, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. 

Ебола е остро заразна болест, най-често срещана в Субсахарска Африка. Характеризира се с висока температура, затруднено дишане, обезводняване, в отделни случаи и с кръвоизливи. Смъртността сред заразените е висока, а все още няма надеждни методи за лечение. Ваксината срещу Ебола е разработена през 2019 година.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички