Сърбия затегна мерките, иска маски навсякъде


Сърбия затегна мерките, иска маски навсякъде
Снимка: iStock

6151

Носенето на маски в Сърбия вече е задължително навсякъде извън дома - и на закрито, и на открито. Въведени са и други ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде Reuters.

Събирането на повече от 30 души е строго забранено. От днес маски ще носят всички, постоянно, и на закрито, и на открито, съобщи д-р Дария Кисич Тепавчевич, която е сред водещите фигури в борбата с Covid-19 в Сърбия. Тя е призовала хората да продължат да спазват социална дистанция.

Контролът на спазването на всички досегашни мерки ще бъде засилен. От понеделник най-голямата зала в страната "Белград Арена" отново става временна COVID болница.

Заведенията ще продължат да работят до 23:00 часа, при досегашните правила - носене на маски във всички ситуации освен когато седите на масата. Във всички заведения трябва да има служители, които да наблюдават за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

Сърбия има 35 454 заразени и 770 починали. В четвъртък са регистрирани 203 нови случая. Според властите случаите се увеличават заради по-хладното време, което принуждава хората да стоят повече време на закрито.

Броят на заболелите в Сърбия постепенно се увеличава и макар ситуацията да е по-благоприятна, отколкото в други европейски страни, това не бива да ни успокоява, защото вирусът има голям потенциал за бързо разпространение и всички трябва да се постараем да спрем това, добави д-р Кисич Тепавчевич.

Искаме да действаме превантивно, да не реагираме чак когато имаме запълнени капацитети, преуморени хора, преживяхме това и няма причини да не се учим от собствените си и от чуждите грешки. Когато сме се държали отговорно, сме имали резултати, добавя министърът на здравеопазването Златибор Лончар.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички