Тревога в Лондон - болниците са претъпкани от пациенти с COVID-19


Тревога в Лондон - болниците са претъпкани от пациенти с COVID-19
Снимка: iStock

6959

Шефовете на болниците в Англия се борят за болнични легла, тъй като нарастването на случаите на коронавирус рискува да надвие системата, казаха медици, цитирани от AFP, предаде БГНЕС. 

Изтекло в обществеността съдържание на брифинг предполага, че дори при относително положителен сценарий капацитетът на лондонските болници може да бъде препълнен за по-малко от две седмици. Великобритания в сряда потвърди над 62 000 нови случая за 24 часа, като броят им нарасна бързо в Югоизточна Англия, където за първи път бяха идентифицирани клъстери на новия силно инфекциозен щам на вируса. Над 30 000 души са били в болниците в Обединеното кралство с вируса, повече отколкото в пика на първата вълна, предаде БГНЕС. 

Рязкото покачване принудило шефовете на болниците да обмислят преместването на някои пациенти на легла в старчески домове или домове за здравни грижи, каза ръководителят на доставчиците на здравната система, който представлява болниците в Англия. 

"Имаме 5000 нови пациенти в болнични легла с COVID-19 през последната седмица - това е 10 пълни болници с пациенти с COVID... така че това е наистина голямо предизвикателство“, каза Крис Хопсън пред BBC. 

Шефовете на болниците "знаят, че има някакъв резервен капацитет в сектора на домовете за грижи и домове за възрастни хора и те са тема на разговора с колегите от домовете за възрастни хора, за да проверят дали имат достъп до този капацитет", добави той. 

Във вторник Англия влезе в режим на строга карантина, като училища и магазини с несъществено значение са затворени поне за шест седмици, след като предишните мерки не успяха да спрат рязкото покачване на случаите. 

Повече от 2,8 млн. са заразените във Великобритания, а в сряда са регистрирани над 1000 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест - най-високата цифра от април. 

Тази ситуацията настъпва, дори когато Великобритания ускорява доставката на ваксините Pfizer/BioNTech и Oxford/AstraZeneca, като повече от един милион души вече получиха първа доза. 

Специализираният здравен уебсайт HSJ публикува брифинг на ръководителя на здравните власти на Лондон Вин Дивакар, който заяви, че до 19 януари в столицата може да не достигат близо 1500 легла за пациенти в общо и тежко състояние. При най-лошия сценарий дефицитът може да бъде 4400 легла. Капацитетът на болниците е изложен на риск, освен ако хората не се придържат към правилата за антивирусно заключване, каза Рупърт Пиърс, професор по интензивна медицина в Queen Mary, Лондонски университет, който работи в болница Royal London. 

Запитан от BBC дали смята, че здравната система може да бъде претоварена за две седмици, той каза: "Никога през цялата си кариера не съм мислил, че ще кажа нещо подобно, но да, така е." 

"Освен ако не предприемем сериозно заключване, въздействието върху здравеопазването за цялата страна може да бъде катастрофално и не изричам тези думи лесно", добави той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички