Трябва ли да носим маска, за да се защитим от коронавирус?


Трябва ли да носим маска, за да се защитим от коронавирус?
Снимка: iStock/Guliver

78314

Пандемията от коронавирус превърна маските в един от най-използваните аксесоари. Те са почти задължителен атрибут за малкото хора, които все още излизат по улиците.   

Въпросът нужно ли е да носим маски влезе с гръм и трясък в съзнанието на българите, особено след като нова заповед задължи всички хора у нас да носят маски, когато излизат извън домовете си.

Полицията ще дебне за носенето на маски, както вече дебне за разходките из парка и за нарушаването на домашната карантина, които са забранени по време на извънредното положение.

Ходенето навън без маска е в разрез със заповедта на министъра и вероятно ще донесе солена глоба – 5000 лв. според чл. 209а от Закона за здравето, който важи до отмяна на извънредното положение. Санкцията вече се налага за разходки из паркове, градини и детски площадки, както и за нарушаване на домашна карантина.

Какви още по-строги ограничения готвят властите, четете тук.

Покрай нарастващите ограничения и забрани някак на заден план остава най-важният въпрос – Имаме ли нужда от маски, за да се предпазим от коронавирус?

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да НЕ се носят маски, освен ако не сте заразени с коронавирус или не се грижите за човек, който е болен.

Няма конкретни доказателства да има някаква потенциална полза от масово носене на маски. Всъщност има някои доказателства, които показват точно обратното, ако маските не се използват правилно, посочва доктор Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО, цитиран от CNN.

Тъй като има сериозен недостиг на маски в световен мащаб, здравните експерти от СЗО съветват те да бъдат използвани най-вече от медиците на първа линия, тъй като именно те имат най-голяма нужда от този аксесоар.

"Не препоръчваме носенето на маски, освен ако не сте болни и използвате маската като мярка срещу разпространението на тази болест. Препоръчваме маски на хора, които са си вкъщи и са болни или се грижат за болни хора у дома", казва д-р Мария Ван Керхове, епидемиологът по инфекциозни заболявания на СЗО.

Абсолютно същите са препоръките на друга авторитетна организация – Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. "Ако НЕ сте болни: Не е необходимо да носите маска за лице, освен ако не се грижите за болен (и те не са в състояние да носят маска за лице). Маските за лице може да не са достатъчни и трябва да бъдат запазени за полагащите грижи", съветват от федералната агенция.

Доскоро българските власти също не смятаха маските за задължителни. Миналата седмица началникът на кризисния щаб ген. Мутафчийски ни убеждаваше, че маските не са толкова необходими и няма смисъл да ги носим, ако сме здрави.

"Предпазните маски предпазват тези, които са болни да не заразяват останалите. При всички случаи здравите хора, когато носят маски получават едно фалшиво успокоение, че правят нещо за себе си. Ако им дават спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защитят в пълна степен. Ако на тази възрастова група (бел. ред. - възрастните хора) им дадем маски и им кажем "излезте навън" това значи да ги обречем на смърт", обясни шефът на щаба на 22 март.

Какъв е аргументът на българските власти да обявяват маските – една от най-дефицитните стоки – за задължителни, остава загадка. Едно е сигурно – вече всички българи са длъжни да разполагат с това "фалшиво успокоение", за да излязат навън. И имат 5000 причини да го направят.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички