Турция разреши използване на собствената ваксината Turkovac


Турция разреши използване на собствената ваксината Turkovac
Снимка: iStock

2957

Министерството на здравеопазването на Турция разреши спешното използване на местната ваксина срещу коронавирус Turkovac в страната. Одобрението беше обявено от ръководителя на министерството Фахретин Коджа по телевизионния канал NTV. В Турция: Инфлацията расте, лирата стигна ново дъно, липсват лекарства

"Дадено е разрешение за спешна употреба в Турция на нашата ваксина Turkovac. Скоро ще започнем масово производство. Ще станем една от деветте държави, които произвеждат ваксини срещу коронавирус", каза той, предаде БГНЕС.

Коджа заяви също, че производството на ваксината вече е започнало в завод в провинция Шанлъурфа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемонията по стартиране на производството чрез видеовръзка, заяви, че страната "ще бъде щастлива да направи ваксината достъпна за света с началото на серийното производство на Turkovac". 

"Поздравявам всички, участвали в работата по тази ваксина. Много е важно да имаме патент за нея. Сега можем да предоставим трета алтернатива на населението заедно с BioNTech и Sinovac", каза президентът.

Според турското министерство на здравеопазването Turkovac е 100% местна разработка. Това е ваксина, базирана на инактивиран вирус. Твърди се, че той превъзхожда някои чуждестранни аналози по някои от показателите за ефикасност, както при първо приложение, така и при реваксинация. Ердоган ще спасява Турция с "китайски модел"

Разрешението за спешна употреба е издадено от Турската агенция за лекарствата и медицинските изделия към Министерството на здравеопазването на Република Турция.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички