Учени: Мръсният въздух предизвиква ослепяване


Учени: Мръсният въздух предизвиква ослепяване
Снимка: БГНЕС

3639

Замърсяването на въздуха увеличава риска от необратима загуба на зрение. Това показват публикуваните резултати от дългосрочно проучване, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС. Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е основната причина за слепота сред хората над 50 години в по-богатите държави, като приблизително 300 милиона души се очаква да бъдат засегнати до 2040 г.

Известните рискови фактори включват възраст, тютюнопушене и генетика. Сега изследователите са направили връзка между AMD и замърсяването на въздуха, за което вече е известно, че крие множество рискове за здравето, между които сърдечни и белодробни заболявания.

Според публикация в British Journal of Ophthalmology, изследователите са анализирали данни на над 115 000 участници, които не са имали проблеми с очите в началото на периода на изследване през 2006 г. Официалните данни за трафика и нивата на азотен оксид и малките прахови частици са били използвани за изчисляване на средногодишните нива на замърсяване на въздуха на местата на живеене на участниците. Те били тествани няколко години по-късно за проблеми със зрението. Общо 1286 участници са диагностицирани с AMD в края на периода на изследване.

След отчитане на други влияещи фактори, включително основните здравословни условия и начин на живот, излагането на фини прахови частици е свързано с 8% по-висок риск от индивидуално заразяване с AMD.

"Като цяло нашите констатации заключават, че замърсяването на атмосферния въздух, особено с фини прахови частици или частици, свързани с отделянето на емисии, може да повлияе на риска от AMD", казват авторите на изследването, офталмолози от Оксфордския университет. "Нашите констатации допринасят за нарастващите доказателства за вредните ефекти от замърсяването на атмосферния въздух, дори в условията на относително ниско излагане."

Световната здравна организация изчислява, че замърсяването на въздуха е причина за най-малко 7 милиона смъртни случая всяка година.

Миналата седмица отделно проучване изчисли, че намаляването на замърсяването на въздуха до препоръчаните от СЗО нива може да предотврати над 50 000 смъртни случая годишно в цяла Европа.

"Асоциацията на макулната дегенерация е добре запозната с риска от тютюнопушене, но тази нова констатация за екологична връзка, свързана със замърсяването на атмосферата, ще допринесе допълнително за дебата по климатичните промени", каза Робърт Макларън, професор по офталмология в Университета в Оксфорд.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички