В Русия: Или се ваксинираш, или оставаш без работа


В Русия: Или се ваксинираш, или оставаш без работа
Снимка: iStock

9784

Фирмите в сферата на гастрономията, услугите, търговията и логистиката в Москва трябва да докажат, че поне 60% от служителите им са ваксинирани. В противен случай ги чакат глоби и забрани за работа, разказва Deutsche Welle.

Максим Беляев няма много свободно време – той е собственик на ресторант в Москва, притежава и фирма за кетъринг. Тъкмо е тръгнал към летището, защото има делови разговори по руското Черноморие.

Неговата компания изпълнява квотата за ваксинирани без проблем. "Всички разбраха, че това е изискване, което трябва да удовлетворим, за да можем да работим. Всички се ваксинираха", разказва Беляев. "Никой не отказа имунизацията – всички ценят работата си и проявяват разбиране. Просто го направихме и приключихме с темата."

От днес фирмите в сферата на гастрономията, услугите, търговията и логистиката в Москва трябва да докажат, че поне 60% от служителите им са ваксинирани. Същото важи и за образователния, здравния и целия административен сектор.

Глоби и забрани за работа

Ако някоя компания не изпълни квотата, е заплашена от тежки наказания, обяснява Беляев. "До 50 000 рубли или близо 600 евро за частен предприемач, до 300 000 рубли за предприятията и до един милион при повторно нарушение." Най-сериозното наказание според него е преустановяването на дейността за 90 дни. "Въпреки че по време на пандемията нямахме много работа, не си го пожелавам."

И служителите могат да бъдат засегнати: който откаже да се ваксинира, без да има медицински причини за това, може бъде освободен от работа без компенсация. Над 1/3 от руснаците ще работят, докато могат

През юни властите в Москва въведоха задължителна ваксинация за определени браншове. Причина бе растящият брой инфекции в резултат от разпространението на Делта варианта на коронавируса, както и ниските нива на ваксинация сред населението. Макар че Русия беше първата държава в света, която одобри ваксина срещу коронавируса – Спутник V – едва 1/5 от руснаците са имунизирани срещу Covid-19.

"Не вярвам на ваксината"

Според учените, "Спутник V" е силно ефективна ваксина, но въпреки това доверието към препарата е ниско. "Не вярвам на ваксината", казва 27-годишната Марина.

Въпреки това тя се е ваксинирала, защото работи в Московския университет. Марина е била изправена пред две възможности: "Или да се ваксинирам, или да си взема неплатен отпуск. Дискусии и алтернативи нямаше."

По примера на Москва

Държавни инспектори ще проверяват на място дали квотата от 60% ваксинирани е изпълнена. Но по-голямата част от контрола се осъществява онлайн, казва Максим Беляев. "Моите колеги попълниха цялата информация за служителите и сертификатите за ваксинация в сайта на общината в Москва. Съвсем лесно е."

Вече над 40 регионa в Русия са въвели московската система на задължителна ваксинация. Някои държавни концерни дори още повече затягат правилата – шефът на енергийния гигант "Роснефт" обяви в началото на годината, че всички 300 000 служителите на компанията трябва да се ваксинират срещу коронавирус. Без изключение.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички