Задължителните маски на открито – ето къде и кога


Задължителните маски на открито – ето къде и кога
Снимка: iStock/Guliver

8393

Носенето на маска на открито е задължително на места, където се струват хора и не може да се пази физическа дистанция от 1,5 м. между тях. Маската трябва да покрива носа и устата, като освен нея може да се използва кърпа, шал, шлем и др. Новите правила, регламентирани със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, влизат в сила от четвъртък, 22 октомври.

Изискването за маски няма да важи в местата за хранене и в питейните заведения; за спортуващите на открито и закрито; за участниците в конференции и др. служебни сбирки по време на изказванията им; водещите и гостите в телевизионни предавания. Не са длъжни да носят маски и децата до 6-годишна възраст.

Маските остават задължителни и на всички закрити обществени места: болници и административни сгради, търговски центрове и магазини, религиозни храмове, транспортни обекти – жп гари и автогари, летища, метростанции, включително и в градския и междуградския транспорт.

Новите правила за маските на открито бяха разяснени от премиера Бойко Борисов още на сутрешното правителствено заседание. По-късно обяснения по горещата тема кога и как ще носим маски даде и здравният министър Костадин Ангелов, като се очакваше експерти от здравното министерство да ги опишат и включат в заповедта. До края на деня ще обявят къде ще носим маски

Правила за работа в условия на пандемия

Работните места трябва редовно да се проветряват и дезинфекцират, а на работа не бива да се допускат хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, задух, загуба на обоняние и вкус и др.). Персоналът трябва да поддържа добра хигиена на ръцете и редовно да ги дезинфекцира.

Работодателите са длъжни да осигурят маски на служителите си, работещи на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция от 1,5 м. между тях. При обслужване на клиенти персоналът също трябва да носи маска или шлем, освен ако не стои зад преграда от стъкло, пластмаса или друг прозрачен материал, който позволява да се почиства и дезинфекцира.

Държавната и местните администрации трябва да преминат към дистанционно обслужване на гражданите с помощта на електронни услуги.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички