Зъболекарите искат поне още 20 млн. лева в здравния бюджет


Зъболекарите искат поне още 20 млн. лева в здравния бюджет
Снимка: Веселина Божилова/Actualno.com

3219

Бюджетът за дентална помощ се води увеличен, но това е само привидно, каза Николай Шарков от зъболекарския съюз и изложи аргументи. Ендодонтия - какво представлява и какво трябва да знаем за нея

„Бюджетът за дентална помощ за 2022 година е определен на 239 милиона лева. Казват, че бюджетът за дентална помощ е увеличен, но излиза, че не е така, защото през 2021 година потреблението на дентални услуги е 229 милиона, а не 215 милиона. Когато стъпите на основата на 229 милиона, ще видите, че бюджетът за дентална помощ е увеличен с 4,5%, а не с 30%, както се твърди. Хората, които управляват тази държава, смятат, че денталната помощ е придатък от задължителното здравно осигуряване, а денталната помощ спестява много общи заболявания. Ние спестяваме на колегите лекари голяма част от тяхната дейност“, каза Шарков, цитиран от БГНЕС.

Шарков възрази и на отказа на НЗОК да осигури безплатни протези за пациенти. От съюза на зъболекарите посочиха, че дори да се предвидят средства за заплащане на зъбните протези, заплащането не може да бъде извършено от НЗОК. Те поискаха незабавна реакция от страна на държавата.

„Последните над 10 години, където има доплащане, то е недокоснато. Ролята на пациента с доплащане я оставяме като контролна роля. Нас ни плащат за извършена дейност и това доплащане е едно и също, защото ние разбираме и знаем, че не трябва да увеличаваме дела на пациента в цените, които заплаща НЗОК“, заяви Шарков.

Високите сметки за електричество оказват негативно влияние върху работата на зъболекарите. Огромен брой българи имат сериозни проблеми със зъбите

„Какво да кажем ние, които произвеждаме всичко с енергоносители. Цялата наша техника работи с ток. Ние не ползваме ток като битови потребители. Как трябва да покрием разходите си?“, посочиха още представителите на зъболекарския съюз.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички