3 страни искат европейски базов доход за най-бедните


3 страни искат европейски базов доход за най-бедните
Снимка: iStock/Guliver

7985

Португалия, Испания и Италия призовават за създаването на европейска система за минимален доход. Предложението им бе публикувано във в. Público и е подписано от португалския министър на труда Ана Мендес Годиньо, министърът на социалните права на Испания Пабло Иглесиас и италианския трудов министър Нунция Каталфо.

"Трябва да се уверим, че на хората е гарантирано задоволяването на основните им нужди. Така че се нуждаем от обща система за минимален доход за борба с бедността и социалното изключване", пишат те, цитирани от EurActiv.

Трите държави уточняват, че става въпрос не за минимален доход, ограничен до оцеляването или до границата на бедността, а по-скоро за правна рамка, която да позволява на всичките държави да определят минимален доход, адекватен на стандарта и начина на живот на гражданите им, предава Дневник.

Безусловният базов доход не е магическо решение, но може да помогне на милиони

"В Европа сега има над 113 млн. души, застрашени от бедност и социално изключване, и 25 млн. деца, живеещи под линията на бедността. Трябва да предприемем бързи мерки, за да може тези числа да не се увеличат, а да намалеят", пишат те.

Икономическата криза, причинена от епидемията, ще струва десетки милиони работни места по света. Това провокира управляващите в някои страни все по-сериозно да обмислят въвеждането на безусловен базов доход.

Прилагайки тази мярка, държавата ще може да дава на гражданите си пари в брой всеки месец, без изисквания. Това щяло да спести бюрокрацията и да гарантира оцеляването дори на най-бедните.

Испания вече работи върху подобна мярка. Мадрид смята да раздава по 440 евро на месец, което е малко под половината от минимална заплата от 950 евро.

Подобен опит вече бе направен във Финландия, която даваше по 560 евро на човек в продължение на 2 години, но без осезаеми резултати.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички