Асен Василев: Има достатъчно пари за компенсиране на пенсиите


Асен Василев: Има достатъчно пари за компенсиране на пенсиите
Снимка: Getty Images/Guliver

3168

Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той съобщи още, че е готова проекторамката на Бюджет 2022 и, че в нея са заложени политики от коалиционното споразумение. Изплащат преизчислените пенсии с добавките

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход.

НОИ започна да изплаща парите на пенсионерите от 7 януари, но се оказа, че голяма част от тях получават по-малко пари в сравнение с декември 2021 г. заради преизчисляването на пенсиите и промяната в размера на добавката по време на пандемията.

От петък, когато започна изплащането на преизчислените пенсии и COVID-добавката от 60 лв., никой не вдига телефоните на НОИ. Няма връзка с представител на института, а запис, че всички служители отговарят на запитвания, те държи безкрайно на линия, предаде БГНЕС. 

"Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това", увери Василев.

Министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента.

"Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година", каза министърът.

Той обясни, че размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации. Как ще се променят пенсиите от Коледа

"АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал - с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. ... Трябва да се раздели текущият ремонт от основният ремонт на пътища", заяви още той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички