БНБ раздава стипендии за учащи


БНБ раздава стипендии за учащи
Снимка: iStock

2837

Българска народна банка (БНБ) обяви конкурс за стипендианти за 2022 г. На своя сайт от централната банка обясняват условията и реда за кандидатстване за стипендия, пише в. "Монитор". Великобритания вдига драстично студентските такси за европейци

Конкурсът е за общо 3 стипендии. Две по 600 лв. месечно за студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „магистър”, както и една за сума от 800 лв. месечно за лица, обучаващи се за придобиване на образователна и научна степен (ОНС) „доктор” (докторанти). 

Стипендиите се изплащат за период от 9 месеца. 

Изискванията към кандидатите са да са български граждани, както и да са в редовна форма на обучение в акредитирани висши училища или академични институти в страната или чужбина, с подходящи за БНБ специалности. 

Към студентите, които се обучават за "магистър", изискването е бакалавърът да бъде взет със среден семестриален успех най-малко много добър (5.00) и със среден успех от държавните изпити или от защитата на дипломната работа най-малко много добър (5.00). Тези, които нямат придобита степен „професионален бакалавър“ или степен „бакалавър“ трябва да имат завършени поне шест семестъра и среден успех от следването си към момента на кандидатстване най-малко много добър (5.00).

Кандидатите не могат да са служители в БНБ, нито да са роднини по права линия, съпрузи, роднини по съребрена линия до четвърта степен или роднини по сватовство до втора степен и да не са във фактическо съжителство с членове на Комисията за подбор и работа със стипендианти на БНБ или с членове на Управителния съвет на БНБ.

Сред необходимите документи за кандидатстване е мотивационно писмо, автобиография, декларация за обработка на лични данни и други.

За да участват в конкурса, желаещите трябва да напишат есе с обем до 5 стандартни страници на български или на английски език по една от следните теми:

За студентите – магистри: Негативни ефекти от стимулиращите икономически политики;

За докторантите: Структурни сътресения и инфлация.

Документите на кандидатите се подават до до 19 декември 2021 г. включително на електронна поща: scholarship@bnbank.org, като приложените документи за участие трябва да бъдат във формат .pdf. Държавата плаща наем и детегледачка на млади семейства, ако се върнат от чужбина

Повече информация за конкурса вижте на сайта на БНБ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички