Българи с осигурителни периоди у нас и в Германия научиха повече за правата си


Българи с осигурителни периоди у нас и в Германия научиха повече за правата си
Снимка: iStock

1847

Хора с осигурителни периоди в България и Германия научиха повече за това как да вземат немска пенсия и детайли за своите пенсионни права. Това се случи по време на поредния кръг от българо-германските консултационни дни, на които домакин бе София, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Общо 330 души присъстваха на станалата традиционна среща с експерти по социално осигуряване бяха предоставени персонални консултации на заинтересовани лица, ползващи социалноосигурителни права от двете държави. Те научиха повече за процедурата по отпускане на пенсия за български и немски осигурителен стаж и получиха меродавна информация за всички необходими документи при пенсиониране. Бъдещите пенсионери се запознаха и с правилата за пренос на осигурителни права между страните членки на Европейския съюз.

От българска страна в помощ на гражданите бяха експерти от Централното управление на Националния осигурителен институт и териториалните поделения на институцията в София-град, област София и Благоевград, а от страна на немските партньори – представители на Федерацията на германското пенсионно осигуряване от Берлин и Службата за връзка с България в Германското пенсионно осигуряване в Хале.

Още: Започна изплащането на пенсиите, вижте графика

Българо-германските консултационни дни имат 15-годишна история, като те се провеждат в различни градове у нас и в Германия при сериозен интерес и в двете страни - в Мюнхен през юли т.г. бяха посетени от 266 лица. Предстои да бъдат уточнени местата и датите за провеждане на следващите консултационни дни в България и Германия през 2024 г.

С колко нараснаха пенсиите на работещите пенсионери след служебното преизчисляване?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички