Добавки за Великден само за половината пенсионери


Добавки за Великден само за половината пенсионери
Снимка: БГНЕС

6670

По 70 лв. добавка за Великден ще получат възрастните хора, чиито пенсии без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност - 504 лв. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет, заедно с министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова.

В този обхват попадат 1,02 млн. български пенсионери – с осигурителен стаж и възраст, с инвалидни пенсии, с пенсии, несвързани с трудовата дейност, вкл. наследствени пенсии от починал родител. Попадат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност. Попадат и пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд.

В крайна сметка добавки ще има за около половината пенсионери в страната. Те ще бъдат изплатени от НОИ по банков път или чрез пощенските станции в страната в началото на следващата седмица.

Още: Кога ще се изплащат преизчислените пенсии?

Донев аргументира решението само част от пенсионерите да получат добавки със заложеното в закона, удължаващ действието на бюджета.

"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите", мотивира се премиерът.

"Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност", заяви още Донев.

Средствата, необходими за добавките, са в размер на 72 млн. лв. от бюджета.

Досега се очакваше, че пенсионерите изобщо няма да получат великденски надбавки към пенсията си за месец април след съобщението от Националния статистически институт, че пенсиите за април ще се изплащат от 7-и до 20-и април, без споменаване на допълнителни пари за празника.

Още: Пенсионерите няма да получат великденски надбавки тази година

 

 

 

 

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички