Доказано: Четиридневната работна седмица подобрява здравето на служителите


Доказано: Четиридневната работна седмица подобрява здравето на служителите
Снимка: iStock

4488

Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве на служителите от четиридневната работна седмица.

Въвеждането и е оказало положително влияние върху психичното здраве на служителите, според предварително проучване на пилотната инициатива, започнала през септември 2022 г. Този проект, който включва приблизително хиляда служители, е установил пряка връзка между щастието на работниците и тяхното представяне на работното място.. Впечатляващо е, че 95 на сто от участващите в проекта компании са отчели положителни резултати, най-вече по отношение на психичното здраве на техните служители, което е ключов аспект в съвременното общество.

Само три месеца след началото си проектът е регистрирал значително намаляване на няколко симптома, свързани с влошаване на психичното здраве, включително тревожност, умора, безсъние, депресивни състояния, напрежение и самотност. Освен това повече от 85 на сто от персонала е имал подобрения при поне един от тези показатели. Проучването, ръководено от Рита Фонтиняс от Университета в Рединг и Педру Гомеш от Лондонския университет, също така отчита, че служителите са успели да посветят повече време на физически упражнения и са изразили по-голямо удовлетворение от личните си взаимоотношения, пише БТА.

Още: Още една страна експериментира с въвеждане на четиридневна работна седмица

Служителите съобщават също и за осезаемо подобрение в баланса между работа и семеен живот, със значителен спад на тези, които смятат, че е трудно да съчетаят двете сфери. По отношение на заплащането работниците посочват, че ще се нуждаят от увеличение от поне 20 на сто, за да обмислят връщане към петдневна работна седмица. Проектът, който не разчита на държавни субсидии, в който участват 41 фирми, ще представи окончателния си отчет през април. След това компаниите ще имат опцията да запазят четиридневната седмица, да се върнат към петдневната седмица или да коригират формата на работа.

Какви експерименти имаше с четиридневната работна седмица в други европейски страни?

Белгия

Страната реализира инициативата преди повече от година. Резултатът обаче далеч не беше очакваният: между 0,5 на сто и 1 на сто са възприели този нов начин на работа. Подобно на случилото се в Португалия, мярката е помогнала положително на служителите при съчетаването на личния и професионалния им живот. Тези, които са приложили 38-часовата работна седмица в четири дни, са работили до девет часа и половина, като заплащането е останало същото

Още: Повечето работници предпочитат 4-дневната работна седмица. При кои обаче тя няма да даде резултат?

Италия

"Интеза" и "Лаваца" са част от компаниите, които експериментират с четиридневната работна седмица в Италия. Тази мярка на Апенинския полуостров се дължи на желанието за реорганизация на работата в периода на пандемията и необходимостта от пестене не електроенергия в офисите. Кратката работна седмица от 4 дни и 9 часа (общо 36 часа) се характеризира с еднакво заплащане, на доброволен принцип е и съобразено с техническите и производствени изисквания.

Испания

Испанското правителство стартира миналата година проект, който да помогне на малките и средни компании да намалят седмицата с поне половин ден, без това да се отразява на заплатите. Според властите четиридневната работна седмица цели да помогне за благосъстоянието на служителите, производителността на труда и развитието на бизнеса в страната.

За да прокара тази инициатива, Испания се ангажира да предостави финансова помощ на онези компании, които намалят работното време. Министерството на промишлеността отпусна 9,6 милиона евро субсидии за компании с до 250 работници, които съкратят работния ден с поне 10 на сто и поддържат заплатите на персонала за две години.

Германия

В началото на 2024 г. 50 компании с различен мащаб и от разнообразни сектори започват да тестват за период от шест месеца намаляването на работното време, като целта е да запазят същата производителност. Според проучване на фондация "Ханс Бьоклер" 81 на сто от германците, работещи на пълно работно време, биха искали да имат четиридневна работна седмица

Великобритания

Експеримент в Обединеното кралство показа, че намаляването на работното време не само повишава значително производителността на служителите, но и печалбите на компаниите, чиито лидери нарекоха инициативата "изключително успешна".

Около 61 компании са участвали в най-голямото тестване на схема за четиридневна работа. Повечето ръководители са харесали толкова много тази практика, че решават да я приемат за неопределено време, а 15 на сто от служителите твърдят, че "никакви пари" няма да ги убедят да се върнат да работят пет дни в седмицата.

През тестовия период компаниите, въвели четиридневната работна седмица, са отчели повече приходи и по-малко текучество на персонал. Ползите се усещат и сред повечето служители, които усещат по-малко натоварване и негативни емоции и по-голямо удовлетворение от баланса между работата и личния живот.

Компаниите са били насърчавани да запазят заплатите на персонала същите по време на експеримента, но са имали свободата да използват различни методи за намаляване на работното време, от даване на един почивен ден в седмицата до намаляване на работните часове до 32.

Исландия

Пилотният проект се реализира между 2015 и 2019 г. и в него участват 2500 служители от държавната администрация и Общината в Рейкявик. Работната седмица е намалена от 40 на 35 часа, като според първите резултати производителността се е запазила, без да се намаляват заплатите.

Пилотният проект се определя като успешен от създателите му , като той е позволил значителна промяна в страната: почти 90 на сто от активното население има намалено работно време.

Резултатите показват и спад на нивото на стрес на работното място и по-добър баланс между личния живот и работата.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички