Държавата обмисля да плаща здравните осигуровки на безработните, които участват в обучения


Държавата обмисля да плаща здравните осигуровки на безработните, които участват в обучения
Снимка: iStock

3270

Социалното министерство обмисля да предложи плащане на здравните осигуровки на безработните, които се включват в обучения. Намерението беше заявено на фона на представения доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посветен на уменията на хората в България.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в България трябва да се наблегне на ефективното използване на трудовите умения, да се подобри управлението на системата на уменията. Младежи и възрастни също да подобрят уменията си. Докладът отчита, че в България има 900 000 възрастни в работоспособна възраст, но са икономически неактивни, защото имат ниски умения и образователно ниво. Уменията са ниски дори и спрямо данните от ЕС. Участието на работещите в учебни програми е 1,8%.

Целта е 5%. За да се вдигне процентът, може да се вдигне публичното финансиране по проекти, да се даде по-широк достъп до програми. „Това, което от препоръките на колегите от ОИСР взехме като идея и го коментираме към настоящия етап в рамките на министерството, е да включим в следващите промени на Нормативната уредба в областта на пазара на труда изплащане на здравни осигуровки на лицата, които се включат в обучение, тъй като те се ангажират да повишат своите знания и умения и като стимул и мотивация се опитваме да насърчим лицата, възрастните да се включват в обучения“, заяви Искрен Ангелов от отдела за пазара на труда в социалното министерство.

Работодателите още отчитат, че липсват индивидуални сметки за обучение и микроудостоверения за преминато обучение на възрастен човек.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

На кои българи държавата плаща осигуровките?

НАП търси здравни осигуровки от сезонните работници

НАП: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички