Експерти на НОИ ще консултират българите в Кипър по осигурителни въпроси


Експерти на НОИ ще консултират българите в Кипър по осигурителни въпроси
Снимка: iStock

1805

Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Никозия организира информационни дни за българската общност в Кипър, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Сънародниците ни ще бъдат консултирани за процедурите при кандидатстване за осигурителни обезщетения по българското и кипърското законодателство при наличие на осигурителни периоди в Кипър и България. Те ще получат и информация за практическите стъпки за потвърждаване на осигурителни периоди за безработица, пенсия, както и здравеопазване, при завръщане в България.

В консултационния екип, освен ръководителя на Службата по трудови и социални въпроси в Никозия Емануела Симард, са включени експерти от НОИ: Илиян Георгиев – директор на териториалното поделение на НОИ в Благоевград; Юлия Борисова – главен експерт по осигуряването в отдел „Парично обезщетение“; Галина Андреева – главен експерт по осигуряването в отдел „Отпускане на пенсии по договори“. Те ще предоставят индивидуални консултации по теми, свързани с пенсионирането по условията на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Сънародниците ни в Кипър ще получат информация и по въпроси, свързани с правото на обезщетения при безработица, общо заболяване, майчинство и отглеждане на малко дете.

Още: Средният осигурителен доход нарасна с близо 135 лева за година

Информационни дни

Първият информационен ден ще се проведе на 22 октомври 2023 г. от 19:30 ч. в сградата на българското училище в град Пафос, на адрес: Persefonis 2, Pafos 8010, Cyprus.

Вторият информационен ден ще се състои от 9:30 ч. на 25 октомври 2023 г. в сградата на Посолството на България в Никозия. В събитието ще участва и Мариос Димитриадис - представител на Служба „Социално осигуряване“ в Министерството на труда, социалните услуги и социалното осигуряване на Република Кипър. Той е специалист по пенсионни въпроси за стаж и възраст, обезщетения за инвалидност и прилагане на Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Третият информационен ден ще се проведе на 28 октомври 2023 г. от 18:00 ч. в българското училище „Св. Климент Охридски" в град Лимасол, което се намира на адрес: Лимасол 3021, ул. „Идалиу“ 17.

За участие в информационните дни е необходимо предварително записване на електронната поща на Службата по трудови и социални въпроси в Никозия (еmanuela.simard@mlsp.government.bg) или на телефон 0030 210 674 4680.

Още: Българи с осигурителни периоди у нас и в Германия научиха повече за правата си

Експерти от НОИ участваха в информационни дни за българската общност в Кипър и през юни 2021 г. Тогава консултациите се предоставяха онлайн от експерти от дирекциите „Европейски регламенти и международни договори“, „Пенсии“ и „Осигуряване и краткосрочни плащания“ в НОИ и търсената информация се отнасяше за възможностите за потвърждаване на осигурителните периоди за безработица при завръщане в България, практическите стъпки за потвърждаване на стаж за получаване на пенсия по българското законодателство при наличие на осигуряване в двете държави и условията за кандидатстване за пенсия в двете страни.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички