Ето какво ще смени трудовата книжка


Ето какво ще смени трудовата книжка
Снимка: МТСП

2920

Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен електронен трудов запис и да е част от регистъра на заетостта към Национална агенция за приходите (НАП). Това заяви за БТА депутатът Божидар Божанов от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, вносител на предложението за изменения в Кодекса на труда (КТ). Централизирайки тази информация, всъщност постигаме повече гаранция за правата на работниците и служителите, коментира той.

Идеята се приветства и от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската стопанска камара, казаха вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева.

Първата стъпка към промяната бе направена в края на май, когато депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха на първо четене законопроекта. Очаква се окончателното му приемане да бъде през есенната парламентарна сесия, тъй като времето преди лятната почивка не стигна, за да мине на второ четене във водещата Комисия по труда, социалната и демографската политика. Текстовете са били обсъдени детайлно с работната група.

Още: Кога трудовата книжка ще стане електронна?

Забавянето с един месец не е проблем, защото институциите вече се наясно какво ще се очаква от тях и сроковете няма да бъдат променяни, коментира в публикация във Facebook през юли Божанов. Той уточни, че в резултат на едномесечна продуктивна работа е постигнато съгласие по всички казуси.

Работната група разписа по-детайлни текстове за отпадането на трудовата книжка, така че да се покрият всички случаи, за да не губят хората правата си, само защото сме решили да премахнем този документ, потвърди Божанов.

Необходима дигитализация

Още: Въвеждат електронна трудова книжка

България е една от последните държави, в които има трудова книжка, подчерта Божанов, според когото най-накрая е дошло времето и се е възприела идеята, за нейното отпадане.

По думите му един от аргументите да се предприеме подобна стъпка е загубата на този хартиен документ, което създава проблеми при пенсиониране.

Трудовата книжка ще се ползва за доказване на стажа преди 1997 г., защото данните от този период ги няма никъде другаде, посочи Божанов.

Отдавна смятаме, че всичко, което може, трябва да се дигитализира. От 2014 г. се опитваме да бъде въведено електронизиране в отношенията между работодателя и работника, каза Минчева. Всичко ще може да се проверява онлайн, подчерта тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички