Фонд "Условия на труд“ финансира обучение за нововъзникващи рискове за инспектори по труда


Фонд "Условия на труд“ финансира обучение за нововъзникващи рискове за инспектори по труда
Снимка: pixabay.com

1245

Тридневно обучение за превенция на нововъзникващите рискове и свързаните с тях предизвикателства в контекста на безопасността и здравето при работа ще преминат 40 инспектори по труда и 15 представители на социалните партньори – специалисти по здраве и безопасност, съобщиха от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда“.

Обучението се провежда в периода 15 ноември – 17 ноември 2023 г. и се финансира от Фонд „Условия на труд“.

Темите

Темите през трите дни ще засегнат рисковете пред безопасността на труда в резултат на бързо развиващата се икономика и законодателните изисквания за осигуряване на безопасност на работното оборудване и технологичните процеси при „зелените“ работни места. Акцент ще бъде поставен и върху социалния диалог и необходимостта от професионална компетентност и изграждане на ефективни стратегии за успешно участие на социалните партньори в процеса на гарантиране на безопасност и здраве при работа.

Още: Изплатиха близо 2.6 млн. лева забавени заплати след намесата на Инспекцията по труда, започват засилени проверки на работодатели

Придобитите конкретни знания, умения и практически опит на участниците в обученията ще подобрят работата при осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд в предприятията и ще повишат професионалните умения и компетентности на инспекторите по труда.

Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ се стреми да осигурява на служителите си непрекъснато повишаване на професионалната квалификация и преквалификация, за да упражняват по-ефективен контрол по спазване на трудовото законодателство във всички отрасли и дейности в страната. През цялата година инспекторите по труда преминават през различни обучения, които се провеждат присъствено и онлайн, вкл. и в хибридна форма на обучение, при която материалите се преподават чрез интернет платформа, докато другата част е присъствена.

На служителите се предоставя информация за организираните обучения от Института по публична администрация и при проявен интерес от тяхна страна се включват в обучения.

Още: Да не се пренебрегва безопасността, предупреждават от Инспекцията по труда

Всички новоназначени служители, които постъпват за първи път на държавна служба преминават задължително въвеждащо обучение.

През месец юни 2023 г. бе проведено обучение за 60 от новопостъпилите служители на ИА ГИТ. Обучението бе първото по рода си, организирано и финансирано от Европейския орган по труда. Повече информация за него е налична на https://www.gli.government.bg/bg/node/12567

Отделно от това се организират и провеждат специализирани обучения, отнасящи се до контролната дейност, като част от темите са свързани с придобиване на нова правоспособност за работа с взривни материали, за изменения и допълнения на закона за административните наказания и нарушения и на административно-процесуалния кодекс, обучения, свързани с недекларирания труд и трансграничната заетост, в частност с командироването в рамките на предоставяне на услуги и др.

Предвид новите предизвикателства пред информационната сигурност голяма част от служителите на Агенцията са преминали обучения, свързани с киберсигурността.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички