Германските железничари вдигат стачка за заплати


Германските железничари вдигат стачка за заплати
Снимка:

2545

Германската мрежа от пътнически влакове е изправена пред втори кръг стачки в понеделник, като товарните ж.п. превози се вдигат още този уикенд, съобщи АФП, предаде БГНЕС. Пренебрегнати ли са железниците в ЕС за сметка на авиокомпаниите?

Последният ход в ескалиращия спор за заплатите ще засегне пътническите услуги от 2:00 часа сутринта на 23 август и ще продължи 48 часа, заяви пред журналисти в петък ръководителят на синдиката на машинистите GDL Клаус Веселски.

Стачките, засягащи товарните влакове, ще започнат на 21 август и ще продължат четири дни, каза синдикалният лидер.

„До този момент Deutsche Bahn не е уведомил, че ще направи някакви отстъпки в спора за заплащане, който започна,“ каза Веселски за ж.п. оператора.

"GDL се вижда принуден да призовава за нови стачки в Deutsche Bahn", каза той. От оператора критикуват обявяването на новата стачка, като заявиха, че това е "изцяло ненужна тежест за нашите пътници и клиенти за товарни превози".

По-рано този месец имаше друга стачка след краха на преговорите за заплащане с Deutsche Bahn. По германската железопътна мрежа на дълги разстояния по-голямата част от влаковете не се движеха, а тези, които се движеха, бяха много по-пълни от обикновено по време на двудневната стачка, която започна сутринта на 11 август.

Товарните услуги на Deutsche Bahn DB Cargo също бяха силно засегнати, като добави още проблеми към забавяне на доставките за германските предприятия, които вече бяха засегнати от недостига на суровини и компоненти от дървен материал и стомана до компютърни чипове. 

В основата на спора профсъюзът иска повишение на заплатите с 1,4 % и бонус от 600 евро за 2021 г. и по-нататъшно увеличение на заплатите с 1,8 % през 2022 г. Deutsche Bahn предложи поетапно повишаване на заплатите с 3,2 % на две стъпки през 2022 и 2023 г. Германия намали цените на жп билетите

Критиците обвиняват GDL, че използва стачката, за да спечели по-голямо влияние и да привлекат членове от по-големия синдикат EVG - който обхваща железопътни работници и служители на обществения транспорт.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички