ГИТ се включва в Европейската седмица за безопасност и здраве при работа


ГИТ се включва в Европейската седмица за безопасност и здраве при работа
Снимка: iStock

1276

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще се включи в Европейската седмица за безопасност и здраве при работа, съобщиха от агенцията.

ГИТ изпрати въпросници за самоконтрол до работодатели в икономически дейности, в които е възможно използването на новите форми на работа, базирани на информационните технологии. Иновативният метод на контрол позволява на работодателите сами да установяват несъответствия с трудовото законодателство и да предприемат мерки за отстраняването им.

Здравословните и безопасни условия на труд в цифровата ера са във фокуса на Седмицата, която се организира всяка година от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (ЕА-БЗР). По традиция се провежда през 43-тата календарна седмица и тази година е в периода 23 – 27 октомври 2023 г. Тя е важна част от кампанията на ЕА-БЗР „Здравословни работни места“, чието основно послание е „Безопасността и здравето при работа са грижа на всеки. Добре е за теб. Добре е за бизнеса“.

Още: Над 175 хиляди нарушения установи ГИТ за 9 месеца

По време на Европейската седмица ангажираните държавни институции, социални партньори, работодатели, граждански организации имат възможност да представят своите инициативи за превенция на поставените в рамките на кампанията проблеми и резултати от тях. За периода 2023 – 2025 г. „Здравословните работни места“ акцентира върху пет приоритетни области: работа през цифрови платформи, усъвършенстване на роботика и изкуствен интелект, дистанционна работа, умни цифрови системи и управление на работещите чрез изкуствен интелект. Повече информация за кампанията може да намерите на https://healthy-workplaces.osha.europa.eu/bg

104 въпросника

Разработените от Главна инспекция по труда 104 въпросника за самоконтрол със затворени въпроси обхващат различни теми на трудовото законодателство, включително е обърнато внимание и на работата от разстояние. Специален софтуер позволява изпращането, попълването и връщането на въпросниците, както и оценка на отговорите. С предоставените отговори работодателите посочват каква е практиката в предприятието по отношение на конкретен въпрос. В същото време, с предприетите от работодателите мерки за отстраняване на несъответствията, се подобряват условията на труд за работещите дори във фирми, в които до този момент може да не е осъществяван контрол от страна на Инспекцията по труда. Чрез софтуера се споделят и примери за добри практики, които са част от всеки въпросник.

Иновативният метод е разработен по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

С цел осъществяване на контрол за защита на трудовите права на работещите дистанционно ИА ГИТ планира в Годишния си план специална мярка за идентифициране на работодатели, въвели възможност за работа от разстояние. Въпреки затрудненията при идентифицирането им поради липсата на база данни за това, контролните органи на Инспекцията по труда продължават да полагат усилия за успешното изпълнение на мярката. Проверките по нея целят да се изяснят специфичните характеристики като начина на възлагане на работата, отчитането на работното време и заплащането на труда. Към настоящия момент най-много проверки са извършени в секторите, свързани с информационни технологии и търговията.

Още: Ето къде най-често стават трудови злополуки

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички