Хотелите в Кипър спешно търсят над 6000 служители


Хотелите в Кипър спешно търсят над 6000 служители
Снимка: iStock/Guliver

11438

Кипър е изправен пред сериозен недостиг на персонал в хотелиерството, който застрашава очаквания силен туристически сезон това лято. По инициатива на социалното министерство започнаха регионални групови срещи на безработни и работодатели от хотелската индустрия като първа крачка за решаване на проблема.

Хотелите в Кипър имат остра нужда от над 6000 служители, обявиха работодателски и професионални организации в сектора. Търсят се хора за всички длъжности, но най-много сервитьори, чистачки, миячи в ресторанти, готвачи, камериерки, предава БНР.

В Лимасол и Пафос се провеждат първите групови интервюта за попълване на свободните места в хотелите. Директните срещи между регистрирани в бюрата по труда безработни и работодатели в сектора с участието на социалното министерство ще продължат и през следващата седмица.

Липсата на кадри застрашава възстановяването на кипърския туризъм след коронавируса, особено при обнадеждаващите прогнози за силен сезон, заявиха от браншовите организации. Хиляди работещи в отрасъла европейски граждани, включително българи, напуснаха в резултат на дългото затваряне на хотелите по време на пандемията.

Работодателите в туристическата индустрия настояват социалното министерство спешно да облекчи процедурите за наемане на работници от трети страни като Грузия, Украйна, Сърбия, Русия и други, както и да разреши на студентите от трети страни в кипърски колежи да работят в хотелите, ресторантите и центровете за развлечения.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички