Инспекцията по труда напомни, че изтичат важни срокове за отпуските


Инспекцията по труда напомни, че изтичат важни срокове за отпуските
Снимка: iStock/Guliver

1782

Давността на отпуска за 2021 г. изтича в края на 2023 г. Това напомнят от ИА "Главна инспекция по труда“. На практика означава, че ако имате невзети дни оттогава, трябва спешно да ги ползвате в оставащите работни дни до края на годината. 

С разрешение на работодателя

С разрешение на работодателя могат да се използват всички дни отпуск, които не са погасени по давност, без значение дали са отложени, или не за следващата календарна година.

Всеки работник е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, в рамките на която той се полага. В началото на годината работодателят има задължение да информира работниците за полагаемите му дни отпуск, включително и тези, останали от предходната година. Той трябва също да създаде организация за тяхното използване.

Още: Къде в ЕС най-много отсъстват от работа?

Със съгласието на работодателя работниците и служителите могат да отложат част от платения си отпуск за следващата календарна година. Част от него може да бъде отложен и от работодателя при важни производствени причини. Във всички случаи поне половината дни отпуск трябва да бъдат използвани в календарната година, за която се отнасят.

До средата на следващата година

За останалите трябва да бъде осигурена възможност да се използват до средата на следващата година. След този срок работникът или служителят може да използва прехвърлените дни с 14-дневно предизвестие, като в случая не е необходимо съгласието на работодателя. В този случай трябва да има доказателства, че отпускът е поискан от работника/служителя и е бил отказан за ползване от работодателя.

Според трудовото законодателство платеният годишен отпуск не може да се компенсира с парични обезщетения. Обезщетение се изплаща само при прекратяване на трудовите правоотношения за всички дни отпуск, непогасени по давност, независимо дали са прехвърлени, или не. Давността на отпуска спира да тече в периодите, в които работниците и служителите използват друг вид дългосрочен отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и др.

Още: Психологична оценка: Да работиш през отпускарския сезон е по-добре

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички