Инспекцията по труда с ударни проверки в края на активния земеделски сезон


Инспекцията по труда с ударни проверки в края на активния земеделски сезон
Снимка: iStock

1689

Контролните органи на Инспекцията по труда извършиха 3666 бр. проверки в сектор „Селско стопанство“ до 31 октомври 2023 г., когато приключва и активният земеделски сезон, съобщиха от ведомството. Всяка година в дейността на Агенцията секторът подлежи на засилен контрол, тъй като е идентифициран като рисков както по отношение на използването на недеклариран труд, така и за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Какви са нарушенията?

При проверките са установени 13 549 бр. нарушения на трудовото законодателство. По-голямата част от тях засягат здравословните и безопасни условия на труд – 7866 бр. Нарушенията, касаещи изпълнението на трудовите правоотношения, са 5678 бр., от които 1048 бр. са свързани с възникването им, а 1099 бр. – със заплащането на труда. Установените случаи на работа без трудов договор са 272 бр.

От началото на 2023 г. Инспекцията по труда е предоставила 252 206 бр. образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Земеделските стопани, заявили образци на т.нар. еднодневни договори, са 1786. По култури най-много са заявените образци за обработка на насаждения и прибиране на реколтата от грозде, ягоди, череши, маслодайни рози, ябълки и други.

Още: Над 2.2 млн. лв. забавени възнаграждения изплатиха работодатели за месец

Инспекцията по труда напомня, че при еднодневните договори работещите запазват възможността да получават социални помощи и обезщетения за безработица. Тези договори защитават правата както на работниците, които са осигурени за някои рискове, включително за трудова злополука, така и на работодателите, тъй като се предотвратява налагането на санкция за използването на недеклариран труд. Чрез еднодневните договори земеделските стопани могат да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред, тъй като при използването им не се налага да регистрират сключването и прекратяването им в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжки.

Образците на договорите могат да се заявяват онлайн по всяко време през специално създадената от Инспекцията по труда система за предоставяне на образците. Тя е надградена по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

91% от всички ферми в България са семейни

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички